Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Strakke aanbodsturing weer op de agenda

Mark van Dorresteijn
De commissie die moet adviseren over de bezuinigingen in de curatieve sector werkt ook een scenario uit waarin traditionele aanbodsturing met strakke budgetten centraal staat.
Strakke aanbodsturing weer op de agenda

Dit National Health Service scenario is een van de keuzeopties om de komende jaren circa zes miljard euro te besparen op de curatieve zorguitgaven. In andere scenario’s wordt gemikt op meer doelmatigheid en eigen betalingen, zoals patiënten laten betalen voor het eten in een ziekenhuis. Dat zeggen betrokkenen die overleg hebben gevoerd met de commissie.

Adviezen

Komende donderdag worden de adviezen gepubliceerd. Die dag komt ook een advies uit van de commissie die gekeken heeft naar mogelijke bezuinigingen in de langdurige zorg die gefinancierd wordt vanuit de volksverzekering AWBZ.

Ziektekostenstelsel

Het National Health Service scenario, dat geïnspireerd is op het Britse publieke ziektekostenstelsel, wordt door consumentenorganisaties en zorgverzekeraars afgewezen. “Dit is een variant die weer tot wachtlijsten kan leiden,” zegt een ingewijde.

Geen serieuze variant

“Ik zie dit eigenlijk als een variant die voor de vorm op tafel komt en niet als een serieuze variant die iets oplevert op het gebied van kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg”, reageert ZN-directeur Pieter Hasekamp op dit scenario. “We hebben 25 jaar gedaan over het huidige debat. Als je dat nu gaat terugdraaien, ben je bezig met het voeren van een nieuw stelseldebat en alleen dat al kost tijd. Daarmee bereik je op korte termijn geen bezuinigingen.” (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

CDA wil zes miljard bezuinigen op zorg

‘Algemene ziekenhuizen moeten een miljard bezuinigen’

Trend: ziekenhuizen moeten massaal bezuinigen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. De kwaliteit van de zorg in Engeland is sterk afhankelijk waar je woont.Nooit aan beginnen!
    Wij waren in Emmen het goedkoopst draaiende zieknhuis van dit land(1982) daarvoor werden wij gestraft door Lubbers en Brinkman, terwijl onder de grote rivieren de mooiste ziekenhuizen verrezen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.