Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Streeklab Kennemerland krijgt aanwijzing van inspectie

Redacteur Zorg+Welzijn
Het streeklaboratorium Kennemerland in Haarlem moet betere veiligheidsmaatregelen nemen in ruimtes waar gewerkt wordt met risicovol materiaal. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de minister van VWS geadviseerd het streeklaboratorium een aanwijzing te geven.
Streeklab Kennemerland krijgt aanwijzing van inspectie
Foto: ANP Sander koning

Het Streeklaboratorium Kennemerland mag geen nieuwe kweken meer inzetten voor M. tuberculose complex zolang de risico’s niet zijn verminderd. Eerst moet het laboratorium een aantal veiligheidsmaatregelen nemen in het deel van het laboratorium waar gewerkt wordt met risicovol materiaal. Het Streeklaboratorium heeft tot 15 juni 2013 de tijd om aan de aanwijzing te voldoen. Gebeurt dat niet, dan legt de minister een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom op.

Maatregelen

De veiligheidsmaatregelen rondom risicovol materiaal laten nogal te wensen over, zo blijkt uit de te nemen maatregelen. Laboratoriumkleding die ter plekke gedragen wordt, moet eerst worden ontsmet voordat ze wordt gewassen. In het extra beveiligde deel, het zogenaamde BSL-3 laboratorium, mag alleen nog personeel komen dat daar kan en mag werken. Verder zijn enkele technische aanpassingen nodig, zoals onderdruk in de toegangssluis en een grotere onderdruk in het BSL-3 laboratorium. Ook moet er een alarm komen voor als de onderdruk wegvalt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.