Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Strengere regels voor wanbetalers zorgpremie

Redacteur Zorg+Welzijn
Wie zijn zorgverzekeringspremie niet betaalt, kan erop rekenen dat de zorgtoeslag niet meer op de eigen rekening, maar op de rekening van de zorgverzekeraar wordt gestort. Minister Schippers van VWS wil strengere regels voor wanbetalers.
Strengere regels voor wanbetalers zorgpremie

Uit het evaluatieonderzoek van de huidige wanbetalersregeling blijkt dat het verschijnsel wanbetaling redelijk aangepakt wordt. Toch stijgt het aantal wanbetalers omdat de uitstroom uit de regeling gering is. Daarom komt minister Schippers met extra maatsregelen. Wanbetalers krijgen voortaan hun zorgtoeslag niet meer zelf in handen, maar deze wordt rechtstreeks overgemaakt aan het College voor Zorgverzekeringen. Dat is een van de maatregelen om het aantal wanbetalers terug te dringen.

Regeling

In de eindrapportage ‘Evaluatie van de wanbetalersregeling’, die eind juli is gepubliceerd, wordt de effectiviteit van de wanbetalersregeling en de uitvoeringspraktijk onderzocht. De vraag is ook hoe het betaalgedrag van burgers is te verbeteren en welke, eventueel aanvullende, maatregelen daarvoor nodig zijn.

Stuwmeer

Het blijkt dat het enerzijds moeilijker is geworden om zich te onttrekken aan de betalingsplicht voor de zorgverzekering. Maar anderzijds blijken de wanbetalers uit het zogenoemde “stuwmeer”, die daar dus al jarenlang in zitten, bijna niet uit te stromen. Vooral om die reden stijgt het aantal wanbetalers. “Het systeem draagt daarmee het risico in zich dat men er niet of moeilijk uitkomt als men er eenmaal in zit, ” aldus de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Gemeenten

Het kabinet wil nu, op voorstel van minister Schippers van Volkgezondheid, de regeling op drie punten aanscherpen. Allereerst moet worden voorkomen dat mensen in de regeling komen. “Door goede samenwerking op lokaal niveau kan maatwerk geboden worden aan de mensen die het nodig hebben. Gemeenten hebben daarin een belangrijke taak”, schrijft de minister.

Zorgtoeslag

Verder wil Schippers de zorgtoeslag gebruiken “als bron voor de inning van de bestuursrechtelijke premie”. Het College voor Zorgverzekeringen zal bij wanbetaling de zorgtoeslag op de rekening gestort krijgen. Bovendien gaat het CVZ in de eerste maanden van 2012 beginnen met periodiek te controleren of er sprake is van een inkomensbron bij wanbetalers die kan worden gebruikt voor premiebetaling.

Analyse

Ook de uitstroom uit de wanbetalersegeling moet verbeteren. Er lijkt, zo constateert de minister, “een grotere prikkel te bestaan tot uitstroom voor nieuwe wanbetalers dan voor wanbetalers uit het stuwmeer.” Schippers wil een analyse van het ‘stuwmeer’ en overweegt “verruiming van de wettelijke mogelijkheden tot afmelding uit het bestuursrechtelijke premieregime”. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Nederlanders vrezen stijging zorgpremie

Zorgpremie mogelijk omhoog vanwege solvabiliteitseis

Zorgpremie DSW in 2012 36 euro hoger

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.