Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Supersnelrecht na geweld tegen hulpverlener

Mark van Dorresteijn
Mensen die geweld of agressie plegen tegen hulpverleners moeten supersnel, maar ook supergoed worden berecht. Dat stelde staatssecretaris Fred Teeven gisteren in een debat met de Tweede Kamer. Daar gingen stemmen op om dit gedrag via supersnelrecht af te handelen.
Supersnelrecht na geweld tegen hulpverlener

Supersnelrecht betekent dat daders binnen drie dagen voor de rechter komen. Bij snelrecht worden ze binnen zeventien dagen ter verantwoording geroepen. De Kamer en de bewindsman zijn het er volledig over eens dat agressie tegen mensen met een publieke taak volstrekt onaanvaardbaar is.

Tijd

“De publieke taak is essentieel voor het functioneren van onze samenleving”, stelt Teeven. Hij voegde eraan toe dat bij geweld niet alleen de hulpverlener, maar ook de maatschappij wordt geraakt. Hij vindt wel dat het Openbaar Ministerie en rechters soms tijd nodig hebben om aan bepaalde zaken langer te werken. Anders kan het gebeuren dat iets dat eigenlijk ‘zware mishandeling’ is, door vluchtige dossiervorming wordt afgedaan als ‘mishandeling’.

Gaten dichten

Ook moeten slachtoffers wel de kans krijgen zich te ‘voegen’, dus een eis tot schadevergoeding bij de rechter neer te leggen. “Een rechtsstaat betekent ook dat er aandacht is voor het slachtoffer.” Het snelrecht functioneert volgens de staatssecretaris op zich goed, maar er moeten nog enkele gaten worden gedicht. Hij zal daarvoor nog dit voorjaar met voorstellen komen op het gebied van gronden voor voorlopige hechtenis. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Geweld is groot probleem voor verpleegkundigen en verzorgenden

Schippers wil betere aanpak agressie zorg

‘Extreem veel agressie tegen ziekenhuispersoneel’

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.