Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Symposium: Nederlandse vereniging voor kinderneurologie

Leiden kent vele tradities.

Zo is in Leiden de oudste Noord-Nederlandse universiteit, opgericht in 1575, maar is in Leuven de eerste Nederlandse universiteit, opgericht in 1425.

De eerste Leidse hoogleraar in de Geneeskunde was Gerard de Bondt, die opgeleid was in Leuven en Padua. Het doet ons daarom ook bijzonder veel genoegen dat tijdens het 34e Najaarssymposium van de Nederlandse Vereniging voor Kinderneurologie in Leiden de Cornelia de Lange penning zal worden uitgereikt aan professor Paul Casaer, emeritus hoogleraar kinderneurologie in Leuven. Deze penning wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een Nederlandse of buitenlandse collega met bijzondere verdiensten voor het vakgebied van de Kinderneurologie.

Het onderwijs omvatte destijds (en dat was revolutionair) niet alleen traditionele hoorcolleges maar met name ook patiëntgericht onderwijs en bed-side teaching.

De kinderneurologie in Leiden kent een jonge traditie en bestaat sinds 1974. Deze afdeling werd tot 1992 geleid door emeritus hoogleraar professor Boudewijn Peters en daarna tot 2000 door professor Oebo Brouwer. De zwaartepunten van onderzoek liggen nu op het gebied van migraine en andere paroxysmale aandoeningen en de neuromusculaire ziekten. In dit symposium zal aandacht worden gegeven aan de klinische aspecten van deze aandoeningen bij kinderen. Ook richtlijnen voor beleid en theoretische achtergronden zullen worden besproken. Medisch ethische aspecten komen in ons vak veelvuldig aan de orde.

Daarom is aan het eind van het symposium een belangrijke plaats ingeruimd voor professor Dick Engberts die dit onderwerp, met een vleug relativering, op zijn eigen wijze zal belichten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.