Gehandicapten kunnen dagbesteding krijgen binnen een instelling, maar ook bij een extramurale aanbieder zoals een dagverblijf. In het rapport Elke dag goed besteed buigt de NZa zich over de vraag of en hoe dagbesteding deel moet uitmaken van de zorgzwaartepakketten (zzp’s), die volgend jaar de basis van bekostiging worden in de AWBZ.
Aderlating
De NZa adviseert dagbesteding op te nemen in de zzp’s, maar als aparte component. Clienten krijgen een voucher waarmee ze zelf een dagverblijf kunnen betalen. De NZa ziet geen inhoudelijk verschil tussen intra- en extramurale dagbesteding en kiest daarom voor gelijke tarieven. Als basis dient een kostprijsberekening door adviesbureau KPMG. De gelijktrekking betekent een aderlating voor extramurale aanbieders, die tot nu toe hogere tarieven kregen. Voor doven en slechthorenden bedraagt de daling 16 procent, voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten 30 procent en voor sommige blinden en slechtzienden zelfs 44 procent.
Kindtoeslag
Als alle aanbieders voortaan de extramurale tarieven zouden krijgen, zou de gehandicaptenzorg 91,6 miljoen euro duurder worden. Dat is politiek onhaalbaar, aangezien de invoering van de zorgzwaartebekostiging de landelijke AWBZ-kosten niet mag doen stijgen. De voucher voor dagbesteding, een nieuw fenomeen binnen de AWBZ, moet de keuzevrijheid van cliënten in instellingen garanderen. Als dagbesteding een integraal deel van hun zzp zou vormen, kunnen ze moeilijker kiezen voor een extern dagverblijf. Zou dagbesteding daarentegen helemaal losstaan van het zzp, dan wordt het onmogelijk om desgewenst met uren te schuiven (substitueren): bijvoorbeeld als een zieke cliënt tijdelijk niet naar de dagbesteding kan, maar juist extra verzorging nodig heeft. De voucher in het zzp maakt duidelijk hoeveel geld er is voor dagbesteding, maar laat de mogelijkheid van substitutie open. Een uitzondering vormen de licht verstandelijk gehandicapten, inclusief de sterk gedragsgestoorden. Bij hen valt dagbesteding wel integraal onder een zzp. De NZa pleit voor een kindtoeslag op de tarieven, omdat dagbesteding voor kinderen meer en zwaardere deskundigheid vergt. Alle verblijfscliënten zouden voortaan recht krijgen op negen dagdelen dagbesteding. Staatssecretaris Bussemaker moet uiteindelijk besluiten over het NZa advies. (Zorgvisie – Krista Kroon)
Lees ook:
Zzp’s belemmeren zorg aan huis
NZa geeft voorlopige prijzen zzp’s