Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Te vroeg geboren baby’s eerder behandeld’

Mark van Dorresteijn
Het ziet ernaar uit dat medici te vroeg geboren baby's die 24 weken oud zijn, al medisch gaan behandelen. Dat heeft hoogleraar Verloskunde Jan van Lith van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gezegd naar aanleiding van een uitzending van het radio 1-programma Dit is de Dag.
'Te vroeg geboren baby's eerder behandeld'

Volgens de huidige richtlijnen worden baby’s pas levensvatbaar geacht als ze 26 weken in de baarmoeder hebben gezeten.

Voldoende overlevingskans

Van Lith maakt deel uit van een commissie die op verzoek van voormalig staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS onderzoekt vanaf welke leeftijd te vroeg geboren baby’s voldoende overlevingskansen hebben en medische behandeling dus zin heeft. De commissie zal het eindrapport naar verwachting net voor de zomervakantie presenteren aan minister Klink.

Verschillende normen

Volgens de hoogleraar hanteren ziekenhuizen nu verschillende normen. “In Rotterdam, bijvoorbeeld, worden baby’s al vanaf 24 weken behandeld, terwijl artsen in Groningen pas bij 26 weken met de behandeling beginnen. Voor ouders is dat onwenselijk. Het hangt af van het beleid van een ziekenhuis of hun kind medische behandeling krijgt. Daarom willen we uniforme richtlijnen die in het hele land gelden.”

Verbeterde behandelmethode

Door verbetering van de behandelmethoden krijgen kinderen die extreem vroeg zijn geboren steeds betere kansen op overleving met een goede kwaliteit van leven. Volgens Van Lith kan twintig procent van de premature kinderen nu opgroeien zonder al te grote problemen. “De enige handicap kan dan bijvoorbeeld zijn dat ze niet zo goed kunnen gymmen. Maar op school kunnen ze verder prima meekomen.” Een grote groep kinderen houdt echter veel ernstige handicaps over aan hun voortijdige geboorte. “Ze zijn blind, doof of spastisch. Of ze hebben een grote kans op ontwikkelingsstoornissen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

PvdA wil verder met aanpak babysterfte

Minder sterfte door beter meten ongeborenen

Begeleidingsprogramma ondersteunt ouders van veel te vroeg geborenen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.