Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te weinig behandelplekken voor kankerpatiënten

Er dreigt een tekort aan behandelplaatsen voor mensen met kanker. Dat stellen de samenwerkende kankercentra (IKC) vandaag in het Algemeen Dagblad. In het hele land neemt het aantal kankerpatiënten de laatste jaren sterk toe.
Te weinig behandelplekken voor kankerpatiënten

“Noodgedwongen moeten sommige patiënten anderen laten voorgaan”, zegt oncoloog Gerard van Rhoon van de Rotterdamse Daniel den Hoedkliniek in het AD. “Prostaatkanker bijvoorbeeld groeit veel langzamer dan andere vormen, waardoor die patiënten later worden geholpen.”

Vergrijzing

Oorzaak van de toename van het aantal kankergevallen in Nederland is de vergrijzing en het feit dat kanker steeds beter te genezen is. Dat laatste verhoogt de kans dat er op latere leeftijd weer een tumor optreedt. Volgens KWF Kankerbestrijding leiden de groeiende wachtlijsten nog niet tot levensbedreigende situaties. “Maar voor veel patiënten die horen dat ze kanker hebben, is elke dag dat ze later worden behandeld een dag vol stress en angst”, aldus Marsja Meijer van KWF.

Nieuwe gevallen

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2008 89.200 nieuwe gevallen van kanker werden geregistreerd, in 2000 waren dat er nog 70.285. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Oncologen willen minder kankderzorg

Hoefsmit bestuurder Intergraal Kankercentrum Nederland

Inspectie: borstkankerzorg Nederland in orde

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.