Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Te weinig geld voor jeugdzorg’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Een vijfde van de Nederlandse gemeenten zegt straks te weinig budget te hebben om kinderen in de Jeugdzorg nodig te helpen. Bijna de helft van de gemeenten twijfelt.
‘Te weinig geld voor jeugdzorg’

Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant waaraan meer dan een derde van de gemeenten heeft meegewerkt.

Jeugdzorg

De enquêteresultaten verschijnen een dag na de publicatie van een kritisch rapport van de transitiecommissie Stelselherziening Jeugd over de inspanningen van de gemeenten om contracten te sluiten met zorginstellingen. De commissie vraagt zich af of alle kinderen die zorg nodig hebben die ook ontvangen nadat op 1 januari 2015 de Jeugdzorg naar de gemeenten in overgeheveld.

Kinderombudsman

Naar aanleiding van dit rapport heeft ook Kinderombudsman Marc Dullaert zich zeer kritisch uitgelaten. Als onvoldoende zorg wordt ingekocht bij zorginstellingen komen die in de problemen. De vrees is dat personeel ontslagen gaat worden.

Uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt dat gemeenten worstelen met de inkoop van kostbare gespecialiseerde zorg. Dit was al voorspeld door GGZ Nederland in de aanloop van het debat in de Eerste Kamer. De Kinderombudsman vreest dat kinderen met zware problematiek de dupe worden. Het gaat om naar schatting 200.000 kinderen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.