Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te weinig voorzieningen voor dementerenden

Het lukt niet om op korte termijn twintigduizend plaatsen voor dementerenden te hebben in kleinschalige woonzorgvoorzieningen, zoals het kabinet wil. Dat meldt kenniscentrum Vilans vandaag in het Nederlands Dagblad.

Zorginstellingen zien volgens Vilans nog te veel financiële risico’s. En particulieren die in deze markt willen stappen krijgen de financiering vaak niet rond. Vilans reageert op het nieuwe stimuleringsfonds van staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid. De komende drie jaar stelt zij tachtig miljoen euro beschikbaar voor de realisatie van kleinschalige woonzorgvoorzieningen door instellingen.

Te weinig plaatsen

De staatssecretaris wil dat over vier jaar zeker een op de drie dementerenden in zo’n voorziening kan wonen. Daarvoor zijn zo’n twintigduizend plaatsen nodig. Op dit moment zijn dat er nog geen tienduizend.

Dementie

De werkelijke behoefte is nog veel groter; naar schatting willen zo’n vijftigduizend dementerenden in een kleinschalige woonzorgvoorziening wonen. In deze woningen verblijven maximaal acht ouderen samen in een huiselijke sfeer. Demente ouderen worden hierdoor rustiger en vertonen minder wangedrag. (Nederlands Dagblad)

Lees ook:

80 miljoen voor kleinschalige dementiezorg

Mantelzorgers dementiepatiënten overbelast

Familie positief over kleinschalig wonen

‘Zorg voor dementerenden is ver onder de maat’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.