Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Techniek Xbox helpt cardiologen

Twee studenten van de Belgische Universiteit Hasselt hebben de technologie van de spelcomputer Xbox gebruikt om cardiologen toe te laten met enkele eenvoudige handbewegingen X-rays te bekijken. Dat schrijft de Volkskrant.
Techniek Xbox helpt cardiologen
Foto: EPA Oliver Berg

De dokters van het Ziekenhuis Oost-Limburg tonen veel interesse in de toepassing, zo laat de UHasselt weten. Cardiologen moeten bij hartpatiënten de katheters in het hart en de kransslagaders correct positioneren en de situatie goed kunnen evalueren. Als hulpmiddel worden daarbij vele radiologische foto’s en filmpjes gemaakt. De dokter is echter volledig steriel, en moet dus een beroep doen op een assisterend verpleegkundige om de beelden voor hem klaar te zetten, te vergroten, af te spelen of door te spoelen. Een omslachtige werkwijze.

Kinect

Robin Agten en Bart Suelze, twee studenten industriële ingenieurswetenschappen van de Universiteit Hasselt, komen met een oplossing, zo meldt De Volkskrant. Zij hebben de software van Windows Kinect, die je in de huiskamer terugvindt in de spelcomputers van Xbox, herschreven tot een toepassing voor de cardiologen. De dokters kunnen met eenvoudige handbewegingen de filmpjes en foto’s aansturen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.