Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Technologie in langdurige zorg zowel rem als kans’

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
E-health, robotica en domotica bieden de langdurige zorg kansen die nadruk leggen op de mogelijkheden van zorgvragers. Toch wordt het door de complexiteit niet op grote schaal toegepast. Een uitgelezen kans voor onderzoek, aldus Eveline Wouters, die vrijdag haar oratie ‘Technologie, een zorg minder?’ betoogt.
e-health, technologie
Foto: Phongphan 59922/stock.adobe.com

Wouters aanvaardt vrijdag haar hoogleraarschap op de leerstoel Succesvolle Technologische Innovaties in de Zorg, die plaatsvindt aan Tilburg University.

Zelfregie door technologie

‘Technologie in de zorg toepassen is een boeiende reis: je kunt niet alles zien’, schrijft Wouters in haar rede. Technologie biedt volgens haar nu al veel mogelijkheden om de zorg en zelfregie bij zorgbehoevenden te verbeteren. ‘Het ultieme doel is dat technologie een zorg minder betekent.’ Maar of technologie ook echt succesvol is hangt van vele, en vooral ook menselijke, factoren af. Immers: bij de toepassing zijn veel professionals en patiënten betrokken en dat maakt het complex, aldus Wouters. Reden tot nader onderzoek.

Vragen die Wouters in haar onderzoek gaat behandelen zijn onder meer wat technologie voor de chronische zorg kan betekenen, welke menselijke elementen van invloed zijn op het succesvol gebruiken van zorgtechnologie en hoe zorgongelijkheid in de digitale samenleving wordt tegengegaan.

Positieve benadering

Mensen worden door technologie ouder, met meer chronische aandoeningen. Gezondheidszorg vraagt daarom om een andere, positieve technologische benadering volgens Wouters. Tijdens haar rede somt zij enkele succesvolle initiatieven op, zoals de e-health ondersteuning bij COPD- en CVA-patiënten, lifestylemonitoring en het gebruik van wearables.

‘Maar in de praktijk worden ze nog niet op grote schaal toegepast in de langdurige gezondheidszorg’, aldus Wouters. Onder meer door de complexiteit en de verschillende stakeholders met uiteenlopende belangen. Dit maakt het uitrollen of opschalen van technologiegebruik een relatief langzaam en moeilijk proces. ‘Er zit een duidelijke rem op opschaling. Tegelijkertijd is dit een uitgelezen kans.’ Wouters wil via het onderzoeken van de diverse belangen en waarden de samenwerking tussen de stakeholders op een transparante manier in kaart brengen. ‘Een kans ook, om bestaande schotten tussen disciplines af te breken. In plaats van streven naar opschaling als doel op zich, biedt zich hier een mogelijkheid aan om de dialoog op gang te brengen en met elkaar de toekomst te verkennen.’ Anders gezegd: ‘Technologie is, naast een disruptieve kracht, een enabler die ons in staat stelt partijen met elkaar te verbinden’, vertelt Wouters. Daarbij is de gezondheidszorg volgens haar een interessante context om het samenspel te onderzoeken en verbindingen tot stand te brengen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.