Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tekort aan OK-assistenten ZorgSaam

De Zeeuws-Vlaamse zorginstelling ZorgSaam wil in het ziekenhuis in Terneuzen het aantal operatiekamers uitbreiden, maar heeft daarvoor gespecialiseerd personeel nodig dat lastig te vinden is. Dat meldt regionaal dagblad PZC.
Tekort aan OK-assistenten ZorgSaam

ZorgSaam heeft vorig jaar een positief resultaat geboekt van vier miljoen euro, terwijl er ook fors werd geïnvesteerd in nieuwbouw en verbouw, meldt de PZC. De financiële reserves van de zorginstelling zijn bovendien goed. Deze gunstige positie biedt “in principe voldoende basis voor een uitbreiding van het aantal operatiekamers”, gaf voorzitter Paul Rademacher van de raad van bestuur van ZorgSaam eerder dit jaar aan.

Groei zorgvraag

Niet alleen geld speelt daarbij een rol. De vraag naar zorg neemt ook toe. De ziekenhuisafdeling van ZorgSaam zag de eerste zes maanden van dit jaar het aantal opnames groeien met zo’n driehonderd tot bijna 7200, onder meer dankzij het april vorig jaar geopende dottercentrum en het succes van het initiatief Herstellen aan de Schelde met het Churchill Hotel in Terneuzen. Patiënten die een knie- of heupoperatie hebben ondergaan in het ziekenhuis, verblijven daarna in het hotel.

Ok-assistenten

Om een verdere groei te kunnen realiseren, heeft ZorgSaam behoefte aan meer operatiekamers. Momenteel zijn er vier in Terneuzen en twee in Oostburg. ZorgSaam wil er graag ’twee of drie’ bij hebben, meldt woordvoerder René Maas. “Want we kunnen nu al met moeite aan alle verzoeken van artsen voldoen.” Of er op korte termijn nieuwe operatiekamers komen, is de vraag. Het is al lastig vertrekkende operatiekamer-assistenten te vervangen.

België

ZorgSaam heeft het voordeel dat het vlakbij Belgïe is gevestigd. Belgische artsen komen graag naar Zeeuws-Vlaanderen; 44 procent van de specialisten bij ZorgSaam is Belg. Slechts 5 procent van de verpleegkundigen komt echter uit België. Ook Belgische operatiekamer-assistenten laten zich niet snel verleiden tot een overstap. Een obstakel is dat Belgische en Nederlandse diploma’s voor OK-medewerkers niet gelijkwaardig zijn. “Belgen moeten eerst een jaar als leerling werken. Dat stimuleert niet. Bovendien is er landelijk een tekort aan OK-assistenten”, aldus Maas. Wanneer ZorgSaam het aantal operatiekamers kan uitbreiden, blijft daarom onzeker. (PZC – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Tergooi bespaart met ok-assistenten

‘Geen reden om Indiase ok-assistenten te verbieden

ZorgSaam krijgt NIAZ-accreditatie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.