Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tekorten goedkope geneesmiddelen door preferentiebeleid

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het preferentiebeleid van zorgverzekeraars heeft geleid tot lagere zorguitgaven. Nadelig neveneffect hiervan is dat tekorten van deze goedkopere middelen steeds vaker voorkomen.
Apotheek Istock
iStock

Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot. De onderzoekers bevelen aan het preferentiebeleid te versoepelen en te vereenvoudigen als deze tekorten aanhouden. Het gaat onder andere om het diabetesmedicijn metformine, de bloedverdunner Ascal en maagzuurremmers omeprazol en pantoprazol.

Preferentiebeleid

Geneesmiddeltekorten komen vaker voor bij preferent aangewezen geneesmiddelen dan bij andere. Het aantal geneesmiddelen dat onder het preferentiebeleid valt is sinds 2013 sterk gestegen. In diezelfde tijd is ook het aantal gerapporteerde geneesmiddelentekorten toegenomen. Een verband met het preferentiebeleid is aannemelijk, zo stellen de onderzoekers.

Prijsdaling

Hierdoor kunnen de groothandels hun preferente medicijnen vaker niet leveren aan de apotheek. Voor de tien meest gebruikte geneesmiddelen zijn incidenteel tekorten gemeld. De prijs van multi-source geneesmiddelen is sterk gedaald. Dat maakt de markt voor fabrikanten minder aantrekkelijk.

Voorraadbeheer

Het voorraadbeheer is een ander aandachtspunt. Om kosten te drukken wil iedereen zo weinig mogelijk op voorraad hebben. Doordat het langer duurt om geneesmiddelen aan te vullen, neemt het risico op tekorten toe. Er zijn signalen dat fabrikanten er om bedrijfseconomische redenen voor kiezen om producten niet aan Nederland te leveren omdat in een ander land hogere verkoopprijzen gelden.

Zorgverzekeraars

Het preferentiebeleid van zorgverzekeraars verschilt sterk en wisselt ieder jaar. Dat maakt het voor partijen in de keten weinig inzichtelijk en zorgt voor een complex voorraadbeheer bij groothandels en in apotheken. Zorgverzekeraars proberen afspraken te maken over leveringszekerheid, maar in de praktijk worden maar beperkt consequenties verbonden aan het niet kunnen leveren van geneesmiddelen.

Berenschot

Berenschot deed dit onderzoek naar de effecten van het preferentiebeleid van zorgverzekeraars op de beschikbaarheid van geneesmiddelen in opdracht van de KNMP, Bogin en de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Het zwaartepunt van dit onderzoek betreft de vraag of het aantal gerapporteerde geneesmiddelentekorten toeneemt en of er een verband is met het preferentiebeleid. De onderzoeksperiode liep van 2009 tot 2016.

Lees het rapport: effecten_van_het_preferentiebeleid-berenschot (2)

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.