Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Telemonitoring verbetert kwaliteit van leven

Mark van Dorresteijn
Telemonitoring in combinatie met educatieve en motivationele ondersteuningshulpmiddelen helpt patiënten met hartfalen uit het ziekenhuis te blijven. Dat blijkt uit het Spaanse onderzoek CARME (CAtalan Remote Management Evaluation).
Telemonitoring verbetert kwaliteit van leven

Het onderzoek omvatte 92 patiënten met ernstig hartfalen die thuisbehandeling kregen van het ziekenhuis in Barcelona. Via het telemonitoringsysteem konden zij vitale functies thuis meten en de meetgegevens aan hun arts doorgeven. Om beter met hun ziekte te leren omgaan kregen de patiënten bovendien educatieve en motivationele informatie van hun arts.

Verbetering levenskwaliteit

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal ziekenhuisopnamen in verband met hartfalen met 68 procent is gedaald, terwijl het aantal verblijfsdagen in het ziekenhuis met 73 procent was afgenomen. Daarnaast ervoeren zij een flinke verbetering in de kwaliteit van hun leven. Uit eerdere onderzoeken bleek ook al dat het aantal ziekenhuisopnamen werd teruggedrongen en kosten bespaard. Het CARME-onderzoek laat zien dat voorlichtings- en motiverende video’s van de arts de kwaliteit van leven voor patiënten verder verbeteren.

Minder onzeker

De educatieve ondersteuning via de tv maakt patiënten minder onzeker, stelt Josep Lupó, hoofd van de kliniek voor hartfalen van Germans Trias i Pujol en hoofdonderzoeker voor CARME. “Zeker zo belangrijk is dat het CARME-onderzoek aantoont dat verspreiding van patiëntgerichte en ziektespecifieke informatie via de tv, met Philips Motiva, de familieleden meer inzicht verschaft in hoe zij hun naasten effectief kunnen ondersteunen bij het omgaan met hun aandoening. Dit lijkt de resultaten in ingrijpende mate te hebben beïnvloed.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Instituut voor kwaliteit gezondheidszorg

Telemonitoringsysteem toont verbetering zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.