Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Thuiszorgmedewerkers verwerpen sociaal plan Thebe

Een reorganisatie bij zorgorganisatie Thebe kan niet doorgaan omdat er geen meerderheid voor het sociaal akkoord is onder de medewerkers.
Thuiszorgmedewerkers verwerpen sociaal plan Thebe

In verband met de reorganisatie binnen het onderdeel Hulp bij het huishouden, heeft Thebe aan alle 750 thuishulpen een sociaal akkoord voorgelegd. Via een digitale, anonieme stemming konden deze thuishulpen wel of niet instemmen met dit sociaal akkoord. Van de 611 stemmers, heeft 48 procent van de thuishulpen positief gestemd. Omdat dit geen meerderheid is, moet de raad van bestuur zich gaan beraden op het vervolg en opnieuw met de vakbonden om tafel.

Verlies salaris

Het voorgestelde sociaal akkoord was gericht op behoud van werkgelegenheid. Alle thuishulpmedewerkers werd de mogelijkheid geboden als huishulp aan de slag te blijven voor minder salaris. Er was voor de thuishulpen een afbouwperiode in salaris opgenomen gedurende anderhalf jaar. Medewerkers die wel werkzaamheden als thuishulp verrichten, zouden een aanvulling op het salaris krijgen tot het thuishulpniveau. Thebe koos voor dit sociaal akkoord omdat hiermee, naast de insteek op werkgelegenheid, de cliënt het vertrouwde gezicht van de hulp in de huishouding zou kunnen behouden.

Regeerakkoord

Nu blijkt dat er geen meerderheid voor het akkoord is, kan de Centrale Ondernemingsraad niet instemmen met het voorgestelde akkoord. De raad van bestuur beraadt zich nu over het vervolg. In haar overwegingen neemt Thebe ook de mogelijke gevolgen van het regeerakkoord mee.

Indicaties

De aanleiding voor de reorganisatie bij Thebe is dat het aantal indicaties voor de thuishulpen sterk afneemt. De meeste gemeenten geven in deze tijd van bezuinigingen vooral indicaties voor de inzet van huishulpen. Waar huishulpen zich bezighouden met schoonmaken, strijken en wassen, ondersteunt een thuishulp daarnaast bij de organisatie van de huishouding en signaleert problemen bij de cliënt in een vroegtijdig stadium. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Koen Suyk)

Lees meer:

Wim Corsten verlaat Thebe

Thebe in personele unie met Breda-Actief

7 REACTIES

 1. Hoe kan er nou een afname van indicaties zijn, terwijl steeds meer hulpbehoevende mensen nóg langer in de thuissituatie moeten blijven.Lijkt toch wel oop een dubbele bezuiniging. Ik heb al een eerder gezegd en geschreven: als de bezuinigingen zo doorgaan, moeten de zorgverleners gewapend met gasmasker en staalborstel naar hun cliënten, want voordat er een zorg over de vloet gaat komen, is er al veel vuiligheid aangekoekt. En dan bedoel ik niet alleen HVZ, maar ook verzorging en verpleging komen straks in zeer schrijnende situaties terecht, die onmenselijk zullen zijn. Kwaliteit van leven doet er niet meer toe en ook kwaliteit van zorg wordt door bezuinigingen ondergeschikt.

 2. Lees alle reacties
 3. Volgens mij haaltA.de Groot een aantal zaken door elkaar.
  Waar men hier over spreekt is huishoudelijke hulp via de WMO.
  Waar de Groot overspreekt betreft VP en PV. Over het bestuur van Thebe heb ik geen oordeel.
  Wel over de keuze van de medewerker.
  Thuishulp blijf thuishulp als straks nog 25% HH overblijft zal dit bij de zwakste uit de samenleving zijn en zijn juist de hoger gekwalficeerde medewerkers nodig zeker gezien de overheveling van de PV naar de WMO.de kans is groot dat de Gemeenten daar ook geen cent voor over hebben ,en de kwaliteit zoals deze nu is, losgelaten zal worden en met lager gekwalificeerde medewerkers gedaan zal worden.

 4. Thebe is altijd een grote monopolist geweest die geen andere kleine en nieuwe zorgverleners toestond, de klant en de medewerkers hebben nooit centraal gestaan , RVB i heeft gefaalt ga naar huis.
  Klanten er zijn volop ZZPers bij u in de buurt die betere zorg verlenen went u tot hen via bijv CZ of VGZ dan krijg je niet 17 verschillende zorgverleners langs per maand maar 1 a3 mensen die u zelf kiest……..

 5. @ anna ,beetje goedkoop om te denken dat de directie het geld voor medewerkers opslokt. De indicaties en toewijzingen lopen terug, dat ligt bij de overheid. En ja een directeur verdient meet dan een huishoudelijke hulp, maar dat is geen verassing lijkt me. Daarvoor dragen ze verantwoordelijkheid, kennen ze stress en bezitten ze veel kennis.
  Ik vind het niet slim om nu een sociaal plan te verwerpen, als er aantoonbaar geen werk is is een ontslagvergunning snel afgegeven….. En dan is het 0.

 6. Volgens mij snappen de meesten het nog niet, feit is als het regeerakkoord doorgaat het gros van alle thuiszorgmedewerkers bij hulp in de huishouding hun baan gaan verliezen dan is het salarisprobleem ook opgelost en dat dit in kader van bezuinigigngen doorgaat is een feit, ook met inlevering van salaris nu zal de werkgelegenheid NIET behouden blijven.zie actiz site.

 7. Klasse thuiszorgmedewerkers Thebe, laat je niet inpakken, en toon zelfrespect. laat de directie zelf salaris inleveren. Deze voorstellen doen ze alleen maar bij de mensen die het niet kunnen missen. De bonden mogen dit niet eens officieel in stemming brengen, aan de leden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.