Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tientallen specialisten aan de slag in de Caraïben

Het VUmc en het AMC gaan tientallen specialisten stationeren op het Caribische eiland Bonaire. De academische centra zijn voor vijf jaar een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met een zorgorganisatie op Bonaire.
Tientallen specialisten aan de slag in de Caraïben

De eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba zijn sinds 1 januari Nederlandse gemeenten geworden. Voor de inwoners geldt dezelfde zorgverzekeringswet als voor Nederlanders, maar de gezondheidszorg is er nog niet erg ver ontwikkeld. Patiënten moeten voor hun behandeling vaak uitwijken naar omringende landen, Curaçao of Sint Maarten. Met de komst van de Nederlandse specialisten moet de kwaliteit van de ziekenhuiszorg omhoog voor de 20.000 inwoners van de eilanden. Het project wordt geheel gefinancierd door het ministerie van VWS.

Bonaire

De eerste twee specialisten zijn inmiddels gedetacheerd in Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire. Het gaat om anesthesioloog Hans Huitink en internist Roos Perenboom, beiden van VUmc. Vanuit het AMC zullen chirurg Manon Cromheecke en anesthesioloog Jan Frassdorf snel volgen. In de loop van het jaar zullen er constant zes of zeven specialisten op Bonaire worden gestationeerd. Ze blijven er voor een periode van drie tot zes maanden. De belangrijkste taak van de artsen is de medisch specialistische zorg gestalte geven en de kwaliteit van het ziekenhuis op Bonaire verbeteren. In de komende maanden zal het team worden aangevuld met een nefroloog, een kinderarts, een gynaecoloog, een psychiater en een klinisch verloskundige. Ze blijven deel uitmaken van hun afdeling in Amsterdam, zodat ze hun collega’s altijd kunnen raadplegen.

Praktijkstage

Naast de komst van de specialisten zal de Amstel Academie van VUmc bijscholingscursussen gaan verzorgen, onder meer voor de radiologisch laboranten en verpleegkundigen. Met de hulp van ROC ASA zullen de doktersassistentes worden bijgeschoold. Voor het personeel gaat ook een management development programma van start. Studenten zullen vanaf de zomer hun praktijkstage in Fundashon Mariadal kunnen lopen en verwacht wordt dat er in de toekomst ook plaats is voor een keuze-coschap. “Wij willen een bijdrage leveren aan de opbouw van de nieuwe Nederlandse gemeentes Bonaire, St. Eustatius en Saba”, stellen Misa Džoljic en Jean Savelkoul, respectievelijk lid raad van bestuur AMC en VUmc. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Inzet buitenlands zorgpersoneel groot risico’

EU akkoord over vergoeding zorg in buitenland

‘Buitenland niet veel verder met zorg op afstand’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.