Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tip 29: Onderschat de beweging niet

Naar schatting zijn zo’n 450.000 Nederlanders gewisseld van zorgverzekeraar. Dat is ongeveer 3 procent en daarmee veel minder dan vorig jaar. Toen stapten 2,7 miljoen verzekerden over. Het slagveld van vorig jaar staat iedereen nog voor de geest. De nieuwe Zorgverzekeringswet zorgde voor een felle concurrentie tussen verzekeraars, waarbij vooral het prijswapen werd gehanteerd.

Breder switchbeweging

Betekent het relatief beperkte aantal overstappers nu dat het met de marktwerking op de zorgverzekeringsmarkt niet zo’n vaart loopt? Of slagen de verzekeraars er goed in hun klanten te behouden? Het feit dat uit onderzoek blijkt dat tweederde van de verzekerden tevreden is over de dienstverlening doet dit vermoeden. Toch lijkt achter deze beperkte ‘per saldo’ verschuiving een bredere switchbeweging schuil te gaan. Verzekeraar CZ rapporteerde een tussentijds verlies van 5.500 verzekerden. Maar dat was wel het saldo van 23.000 vertrekkers en 17.500 nieuwkomers. Verzekerden bewegen dus wel degelijk, maar de uiteindelijke effecten voor individuele verzekeraars zijn niet zo groot.

Creatieve concurrentie

De echte concurrentiestrijd tussen zorgverzekeraars moet nog beginnen. De relatie met de zorgaanbieder is daarbij in toenemende mate het aangrijpingspunt. En dat gaat verder dan tegen de laagste prijs inkopen. Verzekeraars raken meer geïnteresseerd in onderscheidende prijs/kwaliteitsproposities en vernieuwende zorgconcepten van zorgaanbieders. Zorgaanbieders moeten af van hun verkrampte omgang met en eenzijdige perceptie van de motieven van zorgverzekeraars. En zorgverzekeraars moeten creatiever worden in de omgang met zorgaanbieders en op een slimmere manier het beste uit zorgprofessionals naar boven halen. Er is voor beide partijen nog veel te winnen. Daar kan de verzekerde patiënt alleen maar baat bij hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.