Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

TNO en LUMC richten zich op leefstijlgeneeskunde

Redacteur Zorgvisie
Het TNO en LUMC ondertekenen op 3 juli de programmaovereenkomst voor het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG). Het NILG heeft als doel de maatschappelijke en economische impact van leefstijl-geneesbare ziekten in de komende tien jaar te halveren. De grens van ‘care’ moet volgens het innovatiecentrum dan ook verschuiven naar ‘cure’.
Leefstijlgeneeskunde
Zorgbestuurders: kijk ook eens naar de kantine binnen uw eigen organisatie. Anders blijf je dweilen met de kraan open’, dat stelt TNO-consultant Hanneke Molema.

Dat leefstijlinterventies ingezet kunnen worden ter voorkoming van gezondheidsklachten is evident. Maar dat leefstijlinterventies ook effectief ingezet kunnen worden voor herstel of behandeling van aandoeningen is minder bekend, terwijl indicaties hiervoor al een tijd bestaan. Volgens het NILG kan een gezonde leefstijl al voldoende zijn om veelvoorkomende leefstijlziektes zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2 te genezen. Het LUMC en TNO slaan daarom de handen ineen om meer aandacht te schenken aan Leefstijlgeneeskunde.

Van care naar cure

Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde is gestart als een samenwerking tussen LUMC en TNO in januari 2017. Vandaag tekenen zij de programmaovereenkomst. Het NILG is van mening dat het beter is om meer aandacht te schenken aan cure dan aan care. Suzan Wopereis, Senior Scientist bij TNO: ‘Het uitgangspunt is dat dit gebeurt binnen een omgeving die de patiënt helpt regie over eigen gezondheid te nemen en te houden, 365 dagen per jaar. Hiervoor is een transformatie nodig in de zorg, maar ook in het bedrijfsleven, in het lokale, regionale en het landelijke beleid voor gezondheid en welzijn. En last but not least, bij de patiënt zelf.’ Om de transitie van care naar cure te realiseren, ontwikkelt het NILG samen met partners innovaties die passen in een gepersonaliseerde benadering die medicatie, gedragsverandering en eHealth combineren met leefstijl. Tevens ontwikkelt het NILG onderwijsaanbod voor zorgverleners en burgers op het gebied van leefstijl en ziekte.

Leefstijlinterventies

Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leeftijdsgeneeskunde richt zich als eerste op diabetes type 2 in Nederland. Het Diabetes Fonds is dan ook de eerste partner van het innovatiecentrum en kent het instituut een bedrag toe van 350.000 euro. Rens Vandeberg, adjunct-directeur Diabetes Fonds: ‘Met onze investering worden onderzoeksprojecten opgestart die meer inzicht geven in hoe leefstijlinterventies de ziektelast van mensen met diabetes type 2 kunnen verminderen en hoe de ziekte kan omkeren. Daarnaast wordt het geld geïnvesteerd in projecten die meer inzicht moeten geven in hoe we mensen met diabetes type 2 het beste kunnen ondersteunen in een gezondere leefstijl.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.