Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toename medische behandelcentra is schijn

Redacteur Zorgvisie
Het CBS meldt een enorme toename van het aantal praktijken van medisch specialisten en dagbehandelcentra in 2015. Deze stijging is vooral schijn. De groei is veroorzaakt doordat veel medisch specialisten een bv hebben opgericht om lid te worden van een medisch-specialistisch bedrijf.
MSB400.jpg
Fotolia

Het CBS heeft maandag gemeld dat het aantal nieuwe praktijken van medisch specialisten en medische dagbehandelcentra in 2015 met 550 procent was gestegen. In 2014 kwamen er 580 nieuwe praktijken bij, in 2015 werden er 3790 opgericht.
Het aantal nieuwe oprichtingen betekent niet dat er ook echt nieuwe behandelcentra bij zijn gekomen. Het getal is tot stand gekomen op basis van het aantal nieuwe oprichtingen dat het afgelopen jaar is gemeld bij de Kamer van Koophandel. Met de invoering van het integraal tarief werden medisch specialisten gedwongen zich opnieuw te organiseren. Daarbij konden ze in loondienst gaan, kiezen voor een transparant model (in één grote maatschap) of een niet-transparant model (waarbij ze deel uit gingen maken van een coöperatie). Om fiscaal ondernemer te blijven, kozen de specialisten er massaal ervoor om een eigen bedrijf op te richten en daarmee tot een coöperatie te gaan behoren. Ze zijn op papier dus een bv, maar werken vanuit een medisch specialistisch bedrijf.

Geen echte toename
De Federatie Medisch Specialisten ziet dit als de belangrijkste reden voor de stijging in het aantal nieuwe bv’s. ‘Als je lid wilt worden van een medisch-specialistisch bedrijf moet je nu een eigen bv starten’, zegt Lilian Jansen, woordvoerder van de beroepsvereniging. ‘Wat we daardoor zien is dat de medisch-specialistische bedrijven groter zijn geworden, er zijn meer specialisten bij aangesloten.’

Financiële meevaller
Voor de Nederlandse overheid is de ontwikkeling een meevaller. Doordat er maar weinig medisch specialisten ervoor hebben gekozen om in loondienst te gaan, kostte het de staat in 2015 geen 125 miljoen, maar slechts 40. De specialisten in een coöperatie moeten bovendien elk jaar 12.500 euro aan belasting afstaan, wat de staat tientallen miljoenen euro’s op zal leveren. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.