Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toezichtambitie

Regelmatig vragen managers in zorgorganisaties mij hoe ze lid kunnen worden van een raad van toezicht (rvt). Ik vraag hun eigenlijk nooit waarom ze dat willen, misschien omdat ik het zelf zo leuk vind om te doen. Het is fijn invloed te hebben

De positie verruimt je blik en de andere leden zijn meestal prettige mensen met een verfrissende kijk op zaken. Zeker als je in meer raden zit, leer je patronen herkennen en een gevoel voor kwaliteit van bestuur te ontwikkelen. Dat compenseert de lange autoritten en avonden vergaderen met broodjes.

Ervaring telt zwaar

Het is niet eenvoudig om vanuit een managementpositie in een raad van toezicht te komen. Meestal zitten in de rvt van zorgorganisaties een ervaren (ex-)zorgbestuurder, een jurist en een econoom. Bij de selectie kijkt men vaak naar de netwerken die mensen meebrengen, de verdeling tussen mannen en vrouwen en betrokkenheid bij de regio. Kennis van de sector is van belang voor de rvt als totaal, maar geen voorwaarde voor een individueel lid. Bestuurlijke ervaring telt wel zwaar.

Teamplayers

De zoektocht naar nieuwe leden verloopt steeds professioneler, met profielschetsen en inschakeling van searchers. Men zoekt naar een zeker kaliber, naar nieuwe impulsen, naar onafhankelijke teamplayers. Toch valt men regelmatig terug op de praktijktest: als je eenmaal ervaring hebt, word je vaker gevraagd.

Begin buiten de zorg

Als manager in de zorg zonder bestuurlijke ervaring heb je niet de beste papieren voor een zorg-rvt. Probeer eerst eens buiten de zorg te solliciteren, bijvoorbeeld bij een woningbouwcorporatie of een welzijnsorganisatie, organisaties die belang hebben bij goede relaties met de zorgsector. Schrijf dan niet dat je het ambieert omdat het zo leerzaam is – dat is voor de organisatie niet relevant – maar geef aan wat je toegevoegde waarde is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.