Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tool berekent slagingskans natuurlijke zwangerschap

Mark van Dorresteijn
Een online tool kan de slagingskans op een natuurlijke zwangerschap berekenen. Het prognostisch model maakt de behoefte aan ivf-behandeling inzichtelijker en vergroot de kans voor stellen die echt behoefte hebben aan de behandeling.
Tool berekent slagingskans natuurlijke zwangerschap
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De tool is ontwikkeld door internetbureau Virtual Affairs in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het UMC St Radboud in Nijmegen. De nieuwe tool wordt vanaf volgende week actief ingezet bij 25 Nederlandse ziekenhuizen.

Slagingskans

De tool is ontwikkeld voor stellen die tijdens het vruchtbaarheidsonderzoek geen duidelijke oorzaak hebben gevonden voor het uitblijven van zwangerschap. Stellen met een kinderwens vullen samen een vragenlijst in waar, leeftijd van de vrouw, eventuele onderzoeken en het percentage bewegelijk zaad van de man, aan bod komen. Op basis van de antwoorden berekent de tool de slagingskans op spontane zwangerschap binnen een half of heel jaar. Wanneer het percentage hoger uitvalt dan 30 procent wordt er gekozen voor een afwachtend beleid. Komt dit percentage lager dan 30 procent, wordt er samen met medisch specialist gekeken naar de behandelopties.

Richtlijnen

De nieuwe richtlijnen zijn gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke inzichten verkregen uit het improvement-onderzoek, dat op het AMC en het UMC St Radboud is uitgevoerd. ‘Het onderzoek toont aan dat veel stellen binnen een jaar dezelfde kans hebben op spontane zwangerschap als bij een eerste ivf-behandeling’, zegt Ben Willem Mol, hoogleraar  Obstetrics en Gynaecology bij het AMC.  ‘Het is voor sommige stellen dus raadzaam om behandeling uit te stellen en het op de natuurlijke manier te blijven proberen. Dit vergroot vervolgens de kansen voor stellen die behandeling echt nodig hebben.’

Samenwerking arts en cliënt

Virtual Affairs heeft alle data en richtlijnen vertaald naar een online portaal, waarbij stellen met kinderwens terecht kunnen voor alle vragen en acties die zij moeten ondernemen. ‘De tool is ontwikkeld vanuit de behoefte die stellen met een kinderwens hebben. Onze ervaring op het gebied van online klantenreizen heeft geholpen om de tool zo pragmatisch mogelijk te maken’, zegt Douwe Jippes, internet consultant bij Virtual Affairs. ‘Medisch specialist en stel zitten niet meer tegen over elkaar, maar gaan samen aan de slag, een ontwikkeling die de communicatie tussen zorgverleners en cliënten ten goede komt.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.