Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Top-10: Flevoziekenhuis gemiddeld kortste ligduur

Mark van Dorresteijn
In het Flevoziekenhuis in Almere hebben patiënten met gemiddeld 4,87 dagen de kortste ligduur. Dat blijkt uit onderzoek van Coppa Consultancy naar ziekenhuisjaarverslagen over 2008.
Top-10: Flevoziekenhuis gemiddeld kortste ligduur

Een tweede plek wordt ingenomen door het Leids Diaconessenhuis met een gemiddelde van 4,94 ligdagen. Het Maasziekenhuis volgt met 4,98 dagen. Het beste top-klinische ziekenhuis is het Leids UMC. Dat staat op een zesde plek met een ligduur van gemiddeld 5,09 dagen.

Top beste 10

1. Flevoziekenhuis – 4,87 dagen

2. Diaconessenhuis Leiden – 4,94 dagen

3. Maasziekenhuis Pantein – 4,98 dagen

4. Zuwe Hofpoort ziekenhuis – 4,99 dagen

5. Rivas Zorggroep – 5,05 dagen

6. Reinier de Graaf Groep – 5,09 dagen

7. Maasstad Ziekenhuis – 5,14 dagen

8. Rivierenland Ziekenhuis – 5,18 dagen

9. Deventer Ziekenhuis – 5,20 dagen

10. Westfries Gasthuis – 5,21 dagen

Bekijk hier de complete lijst

Verschil ziekenhuizen

Het verschil in ligduur is niet alleen te wijten aan de kwaliteit van ziekenhuizen. Top-klinische of academische ziekenhuizen krijgen doorgaans vaker te maken met complexe behandelingen en aandoeningen. Daardoor staan deze ziekenhuizen lager op de ranglijst dan perifere ziekenhuizen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Haagse regio heeft eindelijk beddenplan

Flevoziekenhuis installeert Verpleegkundige Staf

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

 1. Prachtig zo’n lijst levert in ieder geval, naar ik mag hopen, gebak op voor de medewerkers. Almere is letterlijk en figuurlijk een jonge stad. Heeft populatie iets te maken met korte ligduur?
  Wie wordt hier beter van, het ziekenhuis, de zorgverzekeraar, de client?

 2. Lees alle reacties
 3. Weer zo’n nonsens lijstje met tendentieuze titel.
  Moeten patiënten en consumenten hier echt blij van worden? Dus, nu met zijn allen naar Almere? Want daar heb je (gemiddeld) een ‘winst’ van 0,07 ligdag, wel ruim 100 minuten!
  Wat aan al die lijstjes zo kwalijk is dat er in de titel grote woorden staan die meteen al in de 2de alinea door de auteurs genuanceerd (moeten) worden. Verder wordt het woord ‘kwaliteit’ te pas en oppas ‘misbruikt’.
  Want hoe wordt zo’n ligduur nu gemeten. Is dat vanaf het moment dat iemand het pand in komt en weer verlaat? Of moet ik nog corrigeren voor de gemiddelde ganglengte, loopafstand (in en uit toch al snel 20 min) en de zoektijd naar een parkeerplek (ook weer 10 minuten)? Nee, de auteurs geven meteen aan dat er wel enig verschil in uitkomsten moet zijn omdat er nu eenmaal verschillende soorten patiënten in de verschillende categorieën ziekenhuizen liggen en er ook nog andere soorten ingrepen gedaan worden.
  Dus waarom niet meteen goed onderzoek doen en bijvoorbeeld de 10 meest voorkomende opnames met elkaar vergelijken? Dan mag je misschien eens het woord ‘kwaliteit’ op je uitkomsten en woorden plakken. Want anders kun je met zo goed chocolade koppen gaan publiceren over de lekkerste geserveerde gehaktbal (waarschijnlijk ’s woensdags) of de mooiste kunst in de ontvangsthal.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.