Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Top-10: Ligduur Zaans Medisch Centrum kortst

Mark van Dorresteijn
Patiënten hebben het afgelopen jaar gemiddeld 3,3 dagen in het ziekenhuis gelegen, vier procent korter dan in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van Coppa Consultancy.
Top-10: Ligduur Zaans Medisch Centrum kortst

In het Zaans Medisch Centrum verblijven patiënten het kortst, gemiddeld kunnen mensen hier na 2,6 dagen weer naar huis. Onder aan de lijst staat UMC Groningen met een gewogen gemiddelde ligduur van 5,8 dagen. Het HagaZiekenhuis in Den Haag boekte de meeste vooruitgang. De ligduur daalde met 15 procent. Verder is te zien dat alle ziekenhuizen in de top-10 een verbetering hebben gerealiseerd van minstens 9,5 procent.

Beste model

De ligduur in ziekenhuizen daalt al jaren, aldus onderzoeker Bas Bouwman. De onderzoeker denkt dat in de toekomst nog een ligduurverkorting van vijftien procent te realiseren valt als alle ziekenhuizen volgens het beste model zouden werken.

Top-10 ligduur (gewogen cijfers)

1. Zaans Medisch Centrum 2,58

2. Waterland Ziekenhuis 2,71

3. Rijnland Ziekenhuis 2,71

4. Diaconessenhuis Leiden 2,77

5. Refaja Ziekenhuis 2,79

6. Maasstad Ziekenhuis 2,79

7. Deventer Ziekenhuis 2,80

8. Ziekenhuis Bethesda 2,80

9. MC Groep 2,87

10. Reinier de Graaf Groep 2,88

Gewogen gemiddelde

“De gemiddelde ligduur is een veel gebruikte parameter”, stelt Bouwman. “Het cijfer kan echter een vertekend beeld geven omdat voor de berekening alleen het aantal verpleegdagen wordt meegenomen; dagbehandelingen blijven buiten beschouwing. In het onderzoek is daarom een gewogen gemiddelde ligduur berekend door een dagbehandeling te tellen als verpleegdag.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Rapport ligduur 2009

Lees ook:

Albert Schweitzer ziekenhuis verkort ligduur patiënten

Top-10: Flevoziekenhuis gemiddeld kortste ligduur

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

  1. hulde aan het ZMC! na een baarmoederverwijdering, te vroeg naar huis gestuurd…en een HALF jaar nodig gehad om te herstellen thuis!!!(ontstekingen opgelopen….)ik moet wel zeggen dat ze alle zeilen bij zetten om me weer beter te maken, maar toch… gevaarlijke trent om zo snel naar huis te worden gestuurd!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Nou ….. als wij niet zelf aan de bel hadden getrokken bij de dagbehandeling in Antonius Nieuwegein, hadden ze volgens mij niet eens in de gaten gehad dat we er nog waren en had onze zoon er toch twee dagen gelegen … of wie weet hoe lang het geduurd had voordat ze hem hadden ontdekt.

  4. Ik las dit eerder al in de krant en vraag me af wat ik met dit bericht moet. Is de gezondheidszorg hier beter door geworden? Ik denk het niet: Ik heb voorbeelden gezien dat mensen doodziek op straat worden gezet. Uiteindelijk is Nederland hier duurder mee uit en de zorg wordt hufteriger. En daar heeft niemand wat aan, zeker niet de kwetsbare groep die op het ziekenhuis is aangewezen.

  5. Veel van de ligduur wordt op dit moment veroorzaakt door wachten; wachten op beleid, wachten op onderzoeken, wachten op nazorg, et cetera. Daar is helemaal niets patientvriendelijks aan. Ligduurverkorting is niet gericht op mensen te vroeg naar huis te sturen, dat is een onjuiste aanname, maar juist op patienten minder laten wachten en het beter voor ze regelen.

  6. Er was een tijd dat ziekenhuizen zorgplichtig waren, nu is het zo snel mogelijk weg, denk aan de cijfers. Of dat kan, hoe en door wie de patiënt opgevangen wordt, dat zoeken ze daar maar uit. Kwaliteit,,, waar heb je het over. Het gaat om kwantiteit, snelheid, productie, massa productie. Wat een verloedering. Andere tijden, snelle tijden, oppervlakkige tijden, cijfer tijden, eenzame tijden, tja, slikken, misschien maar niet zonder doorvragen, zonder protest ook al zal dat geen resultaat doen toch doen, cijfers kunnen en mogen niet oppermachtig zijn.

  7. Het zou mooi zijn wanneer de ligduur kan worden verkort, mits er niet de druk van de marktwerking (lees zorgkantoren) en overheid de oorzaak ervan is maar dat er naar de “mens” achter de patient wordt gekeken of het verantwoord is dat de patient naar huis kan gaan

  8. Geweldig dat je weer snel naar huis wordt gestuurd net als bij m’n zwager. Na een zware operatie eenmaal thuis met veel pijn en moeite aangekomen weer snel terug naar het ziekenhuis omdat er een ader in de buik bij de wond was open gespongen en hij bijna inwendig leeg bloede. Gevolg, 7 zware operaties waarvan 1 bijna fataal en de eerste chirurg nooit meer gezien, stoma erbij en urineleider naar de klote. MCA te Alkmaar!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.