Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Topklinische ggz heeft hoog rendement

Topklinische ggz zoals Psychotherapeutisch Centrum De Viersprong die levert, heeft een hoog rendement. Iedere euro die wordt uitgegeven, levert ruim vier euro op.
Topklinische ggz heeft hoog rendement

Dat blijkt uit onderzoek van Capgemini naar de kosten en baten van topklinische zorg door De Viersprong. De Brabantse ggz-organisatie is gespecialiseerd in vernieuwende behandelingen voor patiënten met zulke complexe persoonlijkheidsproblematiek dat zij bij reguliere ggz-instellingen buiten de boot vallen.

Kosten en baten

De businesscase onderscheidt drie gebieden met kosten en baten: gespecialiseerde behandeling, ontwikkeling en innovatie, en kennisverspreiding naar het veld. De directe baten van behandeling en van ontwikkeling en innovatie zijn voor de ‘eigen patiënten’ van De Viersprong. De directe baten van kennisoverdracht komen terecht bij patiënten van andere instellingen. Daarnaast zijn er indirecte baten te onderscheiden voor zorgverzekeraars (verminderde zorgkosten), werkgevers (minder kosten door arbeidsuitval) en overheden (minder kosten voor justitie en maatschappelijke opvang).

De Viersprong

Capgemini schat de totale kosten en baten van De Viersprong op respectievelijk 17 en 72 miljoen euro: de rendementsfactor is daarmee 4,2. Bij de baten is uitgegaan van een conservatieve raming. Alleen baten waarvoor nadere onderbouwingen beschikbaar waren, zijn meegenomen in de analyse.

Bekostiging

Ondanks het hoge maatschappelijke rendement staat de topklinische zorg onder druk. “De bekostiging is niet goed geregeld”, stelt Viersprong-bestuurder Roel Verheul. Hij legt uit dat de budgetsystematiek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) niet past bij gespecialiseerde topzorg voor patiënten met complexe problematiek, omdat die onvoldoende rekening houdt met het opleidingsniveau van zorgprofessionals en de werkelijk bestede tijd per patiënt.

NZa-tarieven

“Onze patiënten hebben meer complexe problemen en vereisen een meer intensieve behandeling van hoog opgeleide professionals dan patiënten in de reguliere ggz. Daardoor liggen onze behandelkosten circa twintig procent hoger dan de huidige NZa-tarieven toelaten. Voor de kosten van onderzoek en innovatie zijn nagenoeg helemaal geen vergoedingen beschikbaar. Als er niet snel een adequate financiering komt, zullen topklinische ggz-organisaties verdwijnen. Daarmee verdwijnt de motor van de innovatie in de ggz.” (Zorgvisie – Bart Kiers / Twitter)

Lees meer:

Alliantie voor topklinische ggz in de maak

Tekort 10 miljoen door topklinische zorg

Ggz wil niet vanuit de AWBZ gefinancierd worden

NZa wil nieuwe bekostiging voor ggz

3 REACTIES

  1. Ik kan mij voorstellen dat het jargon dat anno 2010 in de zorg gebruikt wordt, aanleiding geeft tot vragen. Ik kon het echter niet nalaten om de vragen in de vorige reactie te beantwoorden:
    Het woord ‘patient(en)’ staat 5 keer in het stuk genoemd. Topzorg is er slechts om 1 reden: de patient die daar behoefte aan heeft. Maar daartoe dient wel de bekostiging te zijn geregeld, want de doelgroep beschikt vaak niet zelf over de hiertoe benodigde middelen. Het onderzoek is juist uitgevoerd om te verifieren of de baten voor patienten opwegen tegen de kosten die grotendeels uit maatschappelijke middelen moeten worden betaald. En dat is maar goed ook, want we zullen in de toekomst steeds vaker gesteld worden voor moeilijke keuzes in de zorg. Op basis van dit onderzoek blijkt in elk geval dat de keuze voor TOPGGz maatschappelijk verantwoord is.

  2. Lees alle reacties
  3. BUSINESSCASE :TOPKLINISCHE ggz,COMPLEXE pers.heidsproblematiek,ONTWIKKELING & INNOVATIE & KENNISVERSPREIDING,INDIRECTE BATEN,RENDEMENTSFACTOR 4,2 en INTENSIEVE begeleiding door HOOG OPGELEIDE professionals.
    Wie heeft Capgemini de opdracht verstrekt? En is het niet goed geregeld zijn van de de BEKOSTIGING een toverformule waaruit een hoger budget moet ontstaan voor loonsverhoging, te betalen uit het MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT? Dit soort ( kostbaar ? ) onderzoek wekt geen vertrouwen !WAAR STAAT DE PATIENT IN DIT VERHAAL ????

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.