Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Traumahelikopter voor zieke kinderen thuis’

Mark van Dorresteijn
Een traumahelikopter met aan boord een mobiel medisch team (MMT) is ook geschikt om hulp te verlenen aan een kind dat thuis zeer ernstig ziek wordt. Voor deze kinderen kan snelle hulp van gespecialiseerde artsen levensreddend zijn. Tot nu toe wordt de hulp van de traumahelikopter bij kinderen vooral ingeroepen na een ongeluk.
'Traumahelikopter voor zieke kinderen thuis'

Dat blijkt uit een onderzoek dat anesthesioloog Bas Gerritse van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen heeft gedaan. Gerritse heeft jarenlang als arts in het Nijmeegse MMT gewerkt.

Traumaheli’s

In Nederland vliegen vier traumaheli’s. Die zijn gestationeerd in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Nijmegen. Tussen 2001 en 2008 is de Nijmeegse traumahelikopter 6749 maal opgeroepen, in 891 gevallen voor een incident met een kind. Van die kinderen overleden er 132 binnen 24 uur, zo meldt Gerritse in zijn onderzoeksverslag, waarop hij vrijdag in Nijmegen promoveert.

Voordeel MMT

Volgens Gerritse kan bijvoorbeeld een thuisbevalling met ernstige complicaties een reden zijn om het MMT op te roepen. Ook een kind met een zware epileptische aanval komt in aanmerking. Voordeel van het MMT boven de inzet van een gewone ambulance is, dat aan boord van de helikopter een gespecialiseerde arts zit die handelingen mag verrichten die ambulancehulpverleners niet kunnen of mogen doen. Te denken valt aan intuberen van de luchtwegen, ingrepen in de bloedsomloop en maatregelen om hersenschade te voorkomen. Juist door de tijd die nodig is om ernstig zieke kinderen van huis naar ziekenhuis te brengen, maken deze kinderen een grotere kans op overlijden binnen 24 uur, aldus Gerritse.

Voorkomen levensbedreiging

De anesthesioloog heeft 85 kinderen die een ernstig incident overleefden enkele jaren gevolgd. Hij constateert dat deze kinderen zwakker blijven dan hun leeftijdgenootjes. Daardoor maken ze een grotere kans om opnieuw in een levensbedreigende situatie te komen. Gerritse pleit voor meer onderzoek en begeleiding van zulke kinderen en de aanleg van een landelijke database, zodat elk MMT kan zien of een kind al eerder in nood is geweest. (ANP)

Lees ook:

Umc’s onderzoeken inzet van traumaheli

Minder sterfte dankzij regionale traumazorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.