Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tumoren zoeken met Tomtom

Als eerste ziekenhuis ter wereld maakt het Sint Antonius Ziekenhuis gebruik van driedimensionale beelden bij het opsporen van tumoren. Officieel heet de techniek: real time navigeren.

Via deze techniek kan de radioloog met naalden zoeken naar tumoren in het lichaam van de patiënt, terwijl hij ondertussen driedimensionaal ziet waar hij langs moet. Vervolgens kan hij, zelfs onder lastige hoeken, weefsel uitnemen voor diagnostiek. Ook is het mogelijk kleine tumoren weg te schroeien of deze te markeren zodat de chirurg later weet waar hij moet opereren. Voor de behandeling is geen ingewikkelde uitwendige apparatuur meer nodig.

Real time

Radioloog Marco van Strijen: “We maken eerst een 3D-opname van de patiënt en gaan daarna met een dunne naald naar een vooraf ingestelde plek in het lichaam toe. Het apparaat geeft dan de hoeken waaronder de röntgenbuis moet kijken. Zo kunnen we zien op welke plek de naald het lichaam in moet en welke route de naald moet volgen. Hiermee kunnen we heel diepe, moeilijk bereikbare plekken in het lichaam veilig en nauwkeurig bereiken.”

Pijnloos

Volgens het ziekenhuis heeft de naaldtechniek via de routeplanner belangrijke voordelen voor de patiënt. De behandeling is nagenoeg pijnloos vanwege het gebruik van fijne naalden. Ook gebeurt de ingreep sneller dan de traditionele manier met CT en echo. Tenslotte is de patiënt met deze techniek aan een lagere dosis schadelijke straling blootgesteld dan tijdens de reguliere procedure.

(Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Links

Website Sint Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.