Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

TweeSteden ziekenhuis wil van vrijwilligsters af

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Tilburgse TweeSteden ziekenhuis heeft zo’n vijftig vrijwilligsters ‘ontslagen’. Het ziekenhuis wil hun taken laten uitvoeren door zogenoemde gastteams.
TweeSteden ziekenhuis wil van vrijwilligsters af

Rauw op het dak

De vrouwen zijn aangesloten bij de Unie Van Vrijwilligers en komen vaak al jarenlang in het ziekenhuis. Zij kregen vlak voor Kerst vorig jaar een brief van het ziekenhuis waarbij zij werden bedankt voor bewezen diensten. Peter van Schilt, voorzitter van de Unie van Vrijwilligers Tilburg vindt dit geen manier van doen: “Dit viel de dames rauw op het dak.” Twee van hen stuurden een brief naar de raad van bestuur, maar stapten naar het Brabants Dagblad toen zij niets terug hoorden. De maatregel zou het ziekenhuis jaarlijks rond de 10 duizend euro kunnen besparen. De UVV krijgt voor de inzet van de vrijwilligsters ongeveer 1000 euro per jaar. Daarnaast betaalt het ziekenhuis de vrijwilligsters een onkostenvergoeding van 2 euro 25 per gewerkt dagdeel.

Praatje

Volgens het ziekenhuis gaat het niet om een bezuinigingsmaatregel, maar past het in de filosofie van ‘patientgericht bezig zijn’. “Onze filosofie is ‘zo weinig mogelijk verschillende mensen rond het bed van de patient’,” zegt de woordvoerder van het TweeSteden ziekenhuis. Gastvrouwen nemen de taken over van de vrijwilligsters, die de bloemen voor patiënten verzorgden. Daarnaast maken gastteams schoon en brengen maaltijden. Van Schilt: “Waar gaat het over? Drie keer per week een bloemetje neerzetten en een praatje maken als patienten dit willen. Voor een praatje heeft zo’n gastvrouw straks echt geen tijd.” De woordvoerder zegt dat de vrijwilligsters ingezet kunnen worden voor andere taken, zoals het rondbrengen van tijdschriften, koffie en thee of het wijzen van de weg. Volgens Van Schilt is dit maar betrekkelijk. Tegen hem is gezegd dat er zeker niet voor alle dames plaats is. In het ziekenhuis werken ook nog andere vrijwilligers.

Bijeenkomst

Een woordvoerder van het TweeSteden ziekenhuis zegt dat er behalve een brief aan de vrijwilligsters, ook overleg is geweest met het bestuur van de UVV en dat er een bijeenkomst is georganiseerd. Op aanraden van Van Schilt zou daar geen vertegenwoordiger van ‘het management’ bij aanwezig zijn. Van Schilt ontkent: “De raad van bestuur wilde een gesprek met mij, ik heb gezegd: doe dat maar met de dames erbij. Maar tijdens het gesprek was alleen de coördinator vrijwilligers aanwezig die weinig wist. Ik had het chic gevonden als de raad van bestuur zelf de dames had toegesproken en uitleg had gegeven.”

Brief

De ziekenhuiswoordvoerder is van mening dat de juiste afwegingen zijn gemaakt. Wat naar haar idee wel anders had gemoeten, was de manier waarop er met de brief van twee vrijwilligsters is omgegaan. Die brief is bij de raad van bestuur blijven liggen. “Daar hadden wij eerder op moeten antwoorden.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Slotervaartziekenhuis ontslaat vrijwilligers

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.