Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Uitval revalidatie onder allochtonen twee keer hoger

Uitval uit de revalidatiebehandeling onder patiënten met een niet-Nederlandse achtergrond is twee maal hoger (28.1 procent) dan onder autochtone patiënten (13.7 procent). Dit blijkt uit promotieonderzoek van ergotherapeut en onderzoeker Maurits Sloots.
Uitval revalidatie onder allochtonen twee keer hoger

De belangrijkste reden voor beëindiging van de behandeling is dat allochtone patiënten andere verwachtingen hebben over de inhoud van de revalidatiebehandeling dan de hulpverleners. Bovendien komt er vaak geen goede vertrouwensrelatie tot stand en worden communicatieproblemen onvoldoende opgelost wat het behandelproces verstoort. Sloots promoveerde in december aan VU medisch centrum.

Allochtone patiënten

De laatste decennia wordt een groeiend aantal allochtone patiënten behandeld in de Nederlandse revalidatiesector. Sloots onderzocht barrières in het revalidatieproces voor deze patiënten en mogelijke oplossingen daarvoor. De focus lag op patiënten met chronische aspecifieke lage rugpijn. Naast de bovengenoemde redenen zijn andere factoren voor uitval: gebrek aan erkenning van de pijnklachten en tegengestelde visies van artsen uit het land van herkomst van de patiënt over de oorzaak en de behandeling van chronische pijn.

Pijnbehandeling

De onderzoeker vond verder dat maar in 44 procent van de revalidatie-instellingen het pijnbehandelprogramma is aangepast aan allochtone patiënten. Daarbij geldt dat bij revalidatie-instellingen die een hoog percentage allochtone patiënten behandelen dit vaker het geval is dan bij instellingen met een laag percentage. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Nieuwe CQ-index voor revalidatiecentra

Tariefverhoging intensieve somatische revalidatiezorg

Revalidatie EPD krijgt drie ton subsidie

Revalidatiecentrum Amsterdam fuseert met Jan van Breemen Instituut

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.