Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitvinder kunstnier overleden

Professor Willem Kolff, uitvinder van de kunstnier, is vorige week woensdagmiddag in de Verenigde Staten overleden. Kolff is 97 jaar geworden.

In 1942 vond Willem Kolff in Kampen de kunstmatige nier uit. Dat was de voorloper van de hedendaagse nierdialyse. Na zijn emigratie naar Amerika in 1950 bracht hij diverse kunstmatige organen op de markt. In 1956 ontwikkelde hij het kunsthart.

Worstjes

Kolff bouwde de kunstnier zelf uit eenvoudige hulpmiddelen. Zo was de waterbak waarin het bloed werd gespoeld afkomstig van een potten- en pannenfabriek. De waterpomp die de draaiende kunstnier luchtdicht en steriel aansloot op de slangen naar de patiënt kwam uit een T-Ford van de plaatselijke Forddealer. Voor het bewegen van het bloed gebruikte hij een aluminium trommel uit een neergeschoten Duitse bommenwerper. Het cellofaan waarin het bloed werd gewassen, kwam van de plaatselijke slager die het gebruikte om worstjes mee te draaien.

Geen onderzoeksgeld

In januari 1946 promoveerde Kolff aan de Rijksuniversiteit Groningen cum laude tot doctor in de geneeskunde met een proefschrift over de kunstmatige nier. Vervolgens startte Kolff met het ontwikkelen van een hart-longmachine, maar in het wederopbouwende Nederland was voor grootschalig nier- en hartlongonderzoek geen plaats of geld. Begin 1950 besloot Kolff daarom met vrouw en vijf kinderen te emigreren naar Amerika. Daar werd hij uiteindelijk wereldberoemd door zich met groot succes toe te leggen op het ontwikkelen van kunstorganen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

In memoriam Willem Johan Kolff

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.