Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Uitzonderingen voor pgb-stop zijn bekend

Het ministerie van VWS maakt vandaag bekend voor welke groepen het mogelijk blijft om een persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen. Eind vorige maand kondigde minister Klink van VWS aan dat mensen vanaf 1 juli geen pgb meer kunnen krijgen omdat het plafond voor de pgb’s ruim is overschreden.
Uitzonderingen voor pgb-stop zijn bekend

In de eerste plaats is er een uitzonderingspositie voor cliënten die, als zij geen pgb krijgen, in een duurdere zorginstelling zouden moeten worden opgenomen. Daarnaast blijven ouders recht houden op een pgb voor kinderen die na behandeling in een ziekenhuis verdere medisch specialistische behandeling nodig hebben door een verpleegkundig kinderdagverblijf, een kinderhospice of een kinderthuiszorgorganisatie.

Wooninitiatieven

Ten slotte maakt de minister een uitzondering voor cliënten die in pgb-gefinancierde ouder- of wooninitiatieven willen verblijven. Voor dergelijke initiatieven geldt dat zij voor 1 september 2010 bij het zorgkantoor aannemelijk moeten maken dat zij, als gevolg van voor 1 juli 2010 aangegane contractuele verplichtingen, in onoverkomelijke financiële problemen komen door de tijdelijke pgb-maatregel. Het initiatief dient verder bij het zorgkantoor aannemelijk te maken dat de continuïteit van de zorgverlening aan de overige cliënten in gevaar komt als aan de aspirant bewoner voor een opengevallen plaats geen pgb wordt toegekend. Het gaat dan onder meer om de zogeheten Thomashuizen.

Vervallen

De algemene pgb-stop geldt vanaf 1 juli tot het eind van dit jaar en alleen voor cliënten die voor het eerst een pgb aanvragen. Voor mensen die nu al een pgb krijgen, verandert er niets. De uitzonderingen op de pgb-maatregel gelden eveneens tot eind van dit jaar. Op 1 januari 2011 komt de algemene stop immers te vervallen waardoor deze uitzonderingen niet meer nodig zijn.

Motie

Met de uitzonderingsmaatregelen die de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer meldt, geeft hij uitvoering aan de motie Van der Veen (PvdA). (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Lvg-jongeren op straat vanwege bevriezing pgb

Thomashuizen gered van pgb-stop

Moties in aantocht over pgb-stop

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

10 REACTIES

 1. ik ken iemand die voor 10,000 euro per jaar een hoer mag laten komen in het ziekenhuis pgb gewassen wordt alsof de verpleging dat niet kan binnen onze zorgorganisatie veel personeel weigert en daarvoor komt dan gewoon een uitzendkracht extra van mij mag het hele pgb weg en moet iedereen op de juiste mannier zorg in natura krijgen

 2. Lees alle reacties
 3. vreselijk wat ik weer lees over
  de pgb ze gaan net zolang door tot ze het voorelkaar krijgen dat de mensen met de handicap radeloos zitten te wachten tot er iemand van thuiszorg komt wat nooit zo loopt hoe het moet maar dat is voor de heren en dames uit den haag niet belangrijk want als ze zelf wat krijgen dan kunnen ze het betalen en dat is voor vele mensen niet weggelegd blijf af van de pgb

 4. Het is heel makkelijk om te zeggen dat er geen geld meer is voor PGB’s. Jarenlang wordt er door instellingen verkeerd gebruik gemaakt van AWBZ-gelden en wordt er door diezelfde instellingen lang niet altijd de juiste zorg geboden. Dan komt in de vorm van een PGB de mogelijkheid om weer directe, goede zorg te leveren en dan wordt dat als eerste gekort. Als je wilt bezuinigen zorg dan bijvoorbeeld eerst dat hulpverleners die zorg leveren via een PGB zich moeten certificeren of zich beter moeten verantwoorden voor de zorg die zij leveren, dan scheelt dat al heel veel geld. Ga daarnaast de grote instellingen eens beter controleren.Patiëntenorganisatie’s zeggen dat er 2 miljard per jaar bezuinigd kan worden wanneer cliënten zelf hun zorg kunnen kiezen via budgetten. De overheid schuift problemen voor zich uit door simpelweg de kraan dicht te draaien, waardoor mensen die nu met begeleiding thuis, straks opgenomen moeten worden in een veel duurdere AWBZ-instelling.

 5. Ik denk dat de minister eerst eens moet kijken of de hoogte van het aangevraagde geld ook voor het juiste doel gebruikt wort. In Leiden was er een instelling (Winnersway)die mijoenen in eigen zak heeft gestoken en clienten € 10,- zakgeld gaf.
  Hierover zijn trouwens vragen in de Kamer gesteld. Maar of er iets veranderd is…???
  Pas hoorde ik dat er iemand voor een groot bedrag is geïndicieerd waarvan ik mij af vraag waar dit allemaal voor gebruikt wordt…
  Ik heb het idee dat er bij zorginstellingen zoals verslavingszorg nog steeds veel te weinig controle is wat er met de pgb’s gebeurd.
  Hierdoor worden nu de mensen die het echt nodig hebben de dupe.

 6. Het is mooi dat ze elke keer een uitzondering maken, maar alle doelgroepen hebben er toch last van?
  Ik heb zelf een dagopvang voor ouderen op de boerderij. Er zijn mensen die eindelijk de stap hebben gezet om hulp aan te vragen, nog niet naar een ouderencentrum willen, maar nu ook niet naar de boerderij kunnen. Ook deze mensen laten we in de kou staan. Iedere doelgroep heeft hinder van de stop op PGB.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.