Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC Utrecht test ultrageluid als wapen tegen borstkanker

Mark van Dorresteijn
Het UMC Utrecht begint volgende maand met het testen van een nieuwe behandelmethode van borstkanker door middel van ultrageluid. De methode wordt eerst toegepast op vrouwen met een goedaardig gezwel, over twee tot drie jaar kan het mogelijk worden gebruikt bij vrouwen met borstkanker.
UMC Utrecht test ultrageluid als wapen tegen borstkanker

Het UMC Utrecht is de eerste ter wereld dat onderzoek doet naar de nieuwe behandeling, zo heeft het ziekenhuis maandag laten weten.

Ultrageluid

Bij de behandelmethode wordt met ultrageluid de borsttumor verhit, hierdoor sterven de tumorcellen af. De tumor wordt verhit tot een temperatuur van 60 tot 90 graden. Na het afsterven wordt hij door het lichaam opgeruimd. Met een gelijktijdige MRI-scan kunnen artsen de temperatuur in de gaten houden en de locatie van de tumor bepalen.

Minder belastend

Het voordeel van de behandeling met ultrageluid is dat het een stuk minder belastend is en sneller gaat dan de operatie die nu bij mensen met borstkanker wordt uitgevoerd. Aanvullende bestraling blijft overigens ook bij de nieuwe methode nodig. Als de behandelmethode over een aantal jaar voldoende is getest, komt ongeveer een kwart van de borstkankerpatiënten hiervoor in aanmerking. Het gaat dan om patiënten met kleine, niet uitgezaaide borsttumoren.

Borstkanker

In Nederland krijgt gemiddeld een op de negen vrouwen borstkanker. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Interventieradiologen in het UMC Utrecht gebruiken ultrageluid al voor de behandeling van vrouwen met vleesbomen in de baarmoeder. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘CZ toont moed met borstkankerlijst’

Agis stopt met borstkankerlijst

CZ presenteert verkorte borstkankerlijst

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.