Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC Utrecht zet tarieven online

UMC Utrecht heeft vandaag de tarieven van behandelingen en diagnostiek, die vallen onder het maximaal eigen risico van 885 euro, online gezet. Een patiënt kan daardoor vooraf op de website zien wat zijn eigen bijdrage aan de behandeling zal zijn.
computer300.jpg

‘Wij zijn groot voorstander van zoveel mogelijk transparantie in de gezondheidszorg, zowel op het gebied van kwaliteit als op de tarieven van de zorg’, zegt Mirjam van Velthuizen, lid van de raad van bestuur. ‘We hebben onze cliëntenraad en patiëntenpanel actief betrokken bij de ontwikkeling hiervan. Natuurlijk vinden zij transparantie ook belangrijk.’ Van Velthuizen hoopt dat andere ziekenhuizen spoedig het voorbeeld zullen volgen. UMC Utrecht is het eerste academische ziekenhuis met tarieven online.

Zoeken op website
Patiënten kunnen concreet op aandoening of behandeling zoeken en vervolgens de beschikbare tariefsinformatie vinden. ‘Een patiënt kan op de website van het ziekenhuis dus op de H van hartfalen zoeken en krijgt vervolgens informatie over de tarieven’, zegt Van Velthuizen. De informatie is op alfabetische volgorde beschikbaar gemaakt voor de meest voorkomende aandoeningen. Zo kost bijvoorbeeld een poliklinisch bezoek bij chronisch hartfalen 211 euro voor verzekerden bij Zilveren Kruis. Zorgproducten boven 885 euro vallen per definitie onder dekking van de zorgverzekering en staan daarom niet op de site. UMC Utrecht heeft bij het transparant maken van de tarieven samengewerkt met zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

Dossier dure medicijnen
Er komen steeds meer, steeds duurdere,  medicijnen op de markt. Om de zorg betaalbaar te houden, kopen zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen in. Het preferentiebeleid en het omzetten van patiënten op biologicals naar biosimilars helpt ook de zorgkosten in de hand te houden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.