Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCU stimuleert gezondheid personeel

Mark van Dorresteijn
Motiverende bordjes bij de liften in het UMC Utrecht zorgen ervoor dat 11 procent van de werknemers de trap neemt. Dat blijkt uit een onderzoek van Frank Visseren, overgewichtdeskundige van het UMC Utrecht, en zijn collega’s.
UMCU stimuleert gezondheid personeel

Onderzoekers van het UMC Utrecht wilden medewerkers via eenvoudige maatregelen meer laten bewegen en gezonder laten eten. Begin vorig jaar hingen daarom bij alle liften in het UMC Utrecht bordjes met de tekst “als je de trap neemt verbruik je 11x zoveel calorieën”. Via meetoogjes registreerden de onderzoekers hoeveel mensen de trap namen voor, tijdens en na het experiment. In die periode nam ruim elf procent meer mensen de trap. En mensen bleven de trap nemen twee weken nadat de bordjes weg waren. ‘Dit onderzoek laat zien dat goedkope, eenvoudige maatregelen heel effectief kunnen zijn’, vindt Visseren. ‘Ik denk dat meer bedrijven en instellingen kunnen nadenken over dit soort simpele ingrepen.’

Bedrijfsrestaurant

Naast de bordjes, werd in het bedrijfsrestaurant gedurende twee weken soepen met minder zout en croissants met minder vet verkocht. Verder wisselden de onderzoekers de plek van de gewone boter en de light margarine om. Via kassa-uitdraaien hielden de onderzoekers bij welke soep, croissant en boter de restaurantbezoekers afrekenden. De maatregelen in het restaurant werkten niet allemaal. De consumptie van minder zoute soep en minder vette croissants nam niet toe. Bij de boter en de margarine bleek de consumptie wel grotendeels af te hangen van de positie. De variant die voor het grijpen lag, werd zeven maal zoveel gekocht.

Bewustzijn

Uitgangspunt voor Visserens onderzoek is zijn berekening dat mensen die elke dag 10 kilocalorieën te veel eten, elk jaar een halve kilo zwaarder worden. Het is de energie in een klein schepje suiker, of twee slokken appelsap, of een half koekje. Veel mensen worden zo gedurende twintig jaar sluipenderwijs tien kilo zwaarder. Visseren vindt het schrappen van ongezonde voedingsmiddelen uit bedrijfsrestaurants de verkeerde weg. ‘Ik wil mensen juist stimuleren om zelf een geïnformeerde, gezonde keuze te maken. Als mensen leren nadenken over voeding, gaan ze misschien thuis ook gezondere keuzes maken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.