Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Universiteit Twente en Bruggerbosch doen domoticaonderzoek

Annelies Vermeulen
Verpleeghuis Bruggerbosch en de Universiteit Twente doen onderzoek naar de vraag wat technologie kan betekenen voor mensen met dementie en mantelzorgers. Promovendus N. Nijhof van de Universiteit Twente onderzoekt met unieke domoticasystemen of de doelgroep langer thuis kan blijven wonen.
Universiteit Twente en Bruggerbosch doen domoticaonderzoek

In het onderzoek worden twee systemen getest. Bij het ‘ADLife-systeem’ maken ruim 21 mensen met dementie en/of hun mantelzorgers gebruik van ondersteunende technologie in hun eigen huis. ‘ADLife’ bestaat uit verschillende sensoren. Hierbij kan gedacht worden aan een sensor bij de stekker van het koffiezetapparaat, op de wc-deur of bijvoorbeeld in bed. De sensoren registreren een zogenaamd standaard patroon; medewerkers van Bruggerbosch controleren wekelijks de waardes van deze sensoren. Indien er een significante verandering plaatsvindt, kan ingegrepen worden.

PAL4

Het tweede systeem wat in het onderzoek getest wordt, is ‘PAL4’. Dit is een aanraakscherm bij de mensen thuis waarbij men videocontact kan maken met de zorgverlener van Bruggerbosch. De mogelijkheden van PAL4 zijn zeer uitgebreid: de deelnemer kan zijn of haar weekagenda bekijken of via het scherm herinnerd worden aan het innemen van medicijnen. Er kunnen foto’s vanaf een computer op de PAL4 gezet worden om deze bijvoorbeeld met (klein)kinderen te bekijken. Ook kunnen er geheugenspellen op gespeeld worden of een levensalbum of andere informatie worden bekeken.

Onderzoeksresultaten

Het onderzoek zal eind 2010 worden afgerond en de resultaten zullen ook gebruikt worden voor een ‘business-model’. In de praktijk zou het dan kunnen zijn dat opname in een verpleeghuis uitgesteld wordt door het gebruik van techniek als ADLife en PAL4. De hierdoor ontstane besparingen in de zorg zal met kwantitatieve data in kaart gebracht worden. En ook zal in het ‘business-model’ staan wanneer technologie het beste ingezet kan worden. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

‘Domotica mismatch tussen technologie en behoeften’

‘Domoticaleveranciers teveel gefixeerd op touchscreens’

Twee domotica standaardisatieprojecten van start

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.