In het onderzoek worden twee systemen getest. Bij het ‘ADLife-systeem’ maken ruim 21 mensen met dementie en/of hun mantelzorgers gebruik van ondersteunende technologie in hun eigen huis. ‘ADLife’ bestaat uit verschillende sensoren. Hierbij kan gedacht worden aan een sensor bij de stekker van het koffiezetapparaat, op de wc-deur of bijvoorbeeld in bed. De sensoren registreren een zogenaamd standaard patroon; medewerkers van Bruggerbosch controleren wekelijks de waardes van deze sensoren. Indien er een significante verandering plaatsvindt, kan ingegrepen worden.
PAL4
Het tweede systeem wat in het onderzoek getest wordt, is ‘PAL4’. Dit is een aanraakscherm bij de mensen thuis waarbij men videocontact kan maken met de zorgverlener van Bruggerbosch. De mogelijkheden van PAL4 zijn zeer uitgebreid: de deelnemer kan zijn of haar weekagenda bekijken of via het scherm herinnerd worden aan het innemen van medicijnen. Er kunnen foto’s vanaf een computer op de PAL4 gezet worden om deze bijvoorbeeld met (klein)kinderen te bekijken. Ook kunnen er geheugenspellen op gespeeld worden of een levensalbum of andere informatie worden bekeken.
Onderzoeksresultaten
Het onderzoek zal eind 2010 worden afgerond en de resultaten zullen ook gebruikt worden voor een ‘business-model’. In de praktijk zou het dan kunnen zijn dat opname in een verpleeghuis uitgesteld wordt door het gebruik van techniek als ADLife en PAL4. De hierdoor ontstane besparingen in de zorg zal met kwantitatieve data in kaart gebracht worden. En ook zal in het ‘business-model’ staan wanneer technologie het beste ingezet kan worden. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)
ICTzorg magazine
Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.
Lees ook:
‘Domotica mismatch tussen technologie en behoeften’
‘Domoticaleveranciers teveel gefixeerd op touchscreens’
Twee domotica standaardisatieprojecten van start