Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Universiteit Twente ontwikkelt virtuele gezondheidscoaches

Bert Bukman
Aan de Universiteit Twente is het officiële startschot gegeven voor het project Council of Coaches. Het gaat om de ontwikkeling van virtuele gezondheidscoaches voor ouderen op basis van kunstmatige intelligentie.
Istock Virtuele Gezondheidscoach

Het systeem van de virtuele gezondheidscoaches wordt ontwikkeld met Europees geld uit het Horizon2020-programma. Doel is om ouderen te ondersteunen bij preventie van ziekten en een gezonde leefstijl op basis van AI, dus zonder inmenging van menselijke hulpverleners.

De virtuele coaches informeren de gebruiker via computer, telefoon en of tablet over gezondheids- en welzijnsvraagstukken, waarbij ze zowel met elkaar als met de gebruiker communiceren. Ze proberen als team de gebruiker aan te sporen tot gezonde activiteiten, zowel fysieke als mentaal, maar informeren hem ook over goede voeding en het belang van sociale activiteiten.

‘Teamvergadering’

Daarnaast hebben de virtuele coaches contact met de gebruiker om hem te begeleiden in een gezondere levensstijl. De gebruiker kan op zijn beurt op elk moment een ’teamvergadering’ entameren als hij hulp nodig heeft of gemotiveerd wil worden.

‘Een gebruiker die actief aan de slag gaat met zijn virtuele coaches zal het meest effect merken. Maar zelfs passieve gebruikers die zich niet actief mengen in de discussies met de virtuele coaches krijgen informatie en motivatie mee die mogelijk tot gedragsverandering leiden,’ aldus projectleider Harm op den Akker.

Sensoren op het lichaam

De virtuele coaches reageren op een zo persoonlijk mogelijke manier op de gebruiker, door gebruik te maken van een holistisch model dat het gedrag van de gebruiker analyseert. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van sensoren in de leefomgeving en op het lichaam van de gebruiker die zo onzichtbaar en comfortabel mogelijk zijn.

De Council of Coaches wordt in eerste instantie toegepast bij een groep ouderen die te maken hebben met leeftijd gerelateerde beperkingen. Ook wordt gewerkt met een groep gebruikers met diabetes type 2 en chronische pijn.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.