Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vaak verkeerde medicijnen bij ontslag ziekenhuis

Patiënten krijgen bij hun ontslag uit het ziekenhuis vaak recepten voor medicijnen mee die niet passen bij de ontslagbrief, aldus het Dagblad van het Noorden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en een apotheek. In ruim 72 procent van de onderzochte gevallen moest de medicatie veranderd worden.
Vaak verkeerde medicijnen bij ontslag ziekenhuis

Volgens hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Han de Gier gaat het niet alleen om kleine slordigheidjes. De Gier in het Dagblad van het Noorden: “Het zijn soms echt fouten die schade aan de patiënten kunnen toebrengen.” Hij stelt dat de fouten die in het onderzoek zijn ontdekt in het hele land vaak voorkomen. “Uit het oogpunt van patiëntveiligheid is dat schokkend”, zegt De Gier.

Ontslagbrieven

De apothekers Anne de Vries-Bots en Thaliet Brink-van der Wal controleerden voor dit onderzoek vorig jaar de recepten van al hun patiënten die uit het ziekenhuis waren ontslagen. Voor het onderzoek vroegen ze de huisarts en patiënt toestemming om de ontslagbrieven in te zien, en die legden ze naast het ontslagrecept en het medicijnoverzicht van het ziekenhuis. Bij 41 patiënten bleken de medicijnen en de ontslagbrief niet volledig overeen te komen. Het UMCG zegt in een reactie in de krant dat het probleem bekend is. “Het hele medicatieproces is overigens omgeven met vele waarborgen, met name ook bij de apotheek”, stelt de UMCG-woordvoerder. “Overigens kun je vraagtekens zetten bij de reikwijdte van het onderzoek: 50 brieven. Maar dan nog geldt natuurlijk dat elke fout er een te veel is.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

‘Wet bepaalt dat medicijnen teruggaan naar apotheek’

RVZ wil tijdelijke vergoeding voor nieuwe medicijnen

Apothekers hekelen voorkeursbeleid zorgverzekeraars

‘Inspectie moet beter toezien op medicijnenreclame’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Dit soort getallen en resultaten zijn al 15 jaar bekend onder vakgenoten. Het explorerend onderzoek is nauwelijks wetenschappelijk te noemen. Gedragswetenschappelijk zou het anderzijds interessanter zijn om na te gaan waarom het nog steeds niet systematisch geregeld is en die onveilige situatie maar blijft voortbestaan voor onze patienten. Dat is veel nuttiger onderzoek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.