Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbond werkt aan juridisch conflict met Philadelphia

Vakbond Abvakabo FNV bereidt een juridische procedure voor tegen zorgorganisatie Philadelphia. “Wij gaan nog steeds niet akkoord met een belangrijk deel van hun herstelplan”, meldt vakbondbestuurder Jan Kramer.

Kramer zegt het sociale plan van de zorgorganisatie te verwerpen, omdat het bestuur van Philadelphia geen oren heeft naar de voorwaarden van Abvakabo FNV. “Als Philadelphia regio’s gaat samenvoegen om op die manier geld te besparen, dan is dat aan die organisatie”, aldus Kramer. “Prima. Daar heb ik niet zo veel kijk op en het grote probleem is natuurlijk de jarenlange aankoop van kastelen en kloosters door die zorginstelling. Maar het gaat ons om de eisen die wij eerder hebben geformuleerd in het voorlopige principeakkoord.”

Vertrek Elco Brinkman

De vakbond wil Philadelphia’s jaarrekening van 2008 inzien. Zo wil de bond ook weten welke vertrekpremies zijn betaald aan de vroegere bestuurders. Verder eist Abvakabo FNV het onmiddelijke vertrek van president-commissaris Elco Brinkman. “Geen van die eisen wordt ingewilligd,” meldt Kramer. Kan de nieuwe bestuursvoorzitter van Philadelphia, Greet Prins, misschien nog iets betekenen voor de vakbond? “Het is de vraag wat deze bestuursvoorzitter heeft te zeggen. Uiteindelijk ligt de werkelijke macht bij Espria, het moederbedrijf van de organisatie.”

‘Procedure in voorbereiding’

Kramer sprak begin maart nog de verwachting uit dat er een definitieve overeenkomst zou komen in samenwerking met zijn vakbond, maar dat is dus niet gelukt. “Wij zijn ook zeer ontevreden over hoe de handtekening onder het eerdere akkoord is afgedwongen door Philadelphia.” Hoe en wanneer de juridische procedure precies vorm krijgt, kan vakbondbestuurder Kramer nog niet zeggen. “Het is in voorbereiding.”

Herstelplan Philadelphia

Een woordvoerder van Philadelphia gaf eerder al een verklaring: “Het herstelplan werkt als een tweetrapsraket. Over beide onderdelen van dit plan is overeenstemming bereikt. Nu willen de bonden aan het tweede gedeelte van het plan nog extra voorwaarden verbinden. Het bestuur vindt dat onverantwoordelijk, omdat de onderhandelingen al een half jaar in beslag hebben genomen.”

Verkoop vastgoed

Overigens moet het financieel noodlijdende Philadelphia ook van staatssecretaris Jet Bussemaker het in de loop der jaren aangekochte vastgoed snel verkopen. Zo kan de organisatie, die vorig jaar bijna failliet ging, mogelijk weer gezond worden. Dat meldt Bussemaker aan de Tweede Kamer. De verkoop van gebouwen is een speerpunt in het herstelplan. Eerder verkocht Philadelphia al vijf wooncomplexen voor verstandelijk gehandicapten voor 11,8 miljoen aan Woonzorg Nederland. Deze woningbouwcoporatie is net als Philadelphia een dochteronderneming van de fusieonderneming Espria. Bussemaker verwacht dat het nieuwe bestuur van Philadelphia het samenwerkingsverband met Espria verbreekt. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Philadelphia: fusies van zesentwintig tot veertien regio’s

Greet Prins nieuwe bestuurder bij Philadelphia

Philadelphia voert omstreden herstelplan door

Philadelphia sluit sociaal akkoord met bonden

BDO bevestigt slechte vermogenspositie Philadelphia

Philadelphia dempt miljoenenverlies met uitverkoop

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.