Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Van Boxtel tempert verwachtingen voor premieverlaging

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De premies voor zorgverzekeringen kunnen alleen omlaag als het kabinet en de oppositie geen grote wijzigingen aanbrengen in het takenpakket van zorgverzekeraars. Dat zegt Menzis-bestuursvoorzitter Roger van Boxtel in een interview met het Financieele Dagblad.
Van Boxtel tempert verwachtingen voor premieverlaging
Foto: Sebastiaan ter Burg

Menzis-topman Van Boxtel lijkt met zijn uitspraken tegengas te willen bieden aan de toenemende druk op zorgverzekeraars om hun winsten terug te geven aan de gezondheidszorg. De verzekeraars hebben over 2012 een winst van 1,4 miljard euro geboekt. Minister Edith Schippers zei in april ervan uit te gaan dat zorgverzekeraars de premies zouden verlagen. In het zorgakkoord dat de minister begin juli met de brancheorganisaties in de curatieve zorg sloot, ontbreken echter harde afspraken over de winsten van zorgverzekeraars.

Van Boxtel: ‘Premieverlaging is niet eenvoudig’

Volgens Van Boxtel is premieverlaging niet zo eenvoudig. Hij wijst er in het Financieele Dagblad op dat de risico’s voor zorgverzekeraars de komende jaren toenemen. Zo zal de overheid niet meer opdraaien voor overschrijdingen op de ziekenhuiskosten. Ook krijgen verzekeraars meer verantwoordelijkheden die nu nog onder de AWBZ vallen, zoals de verpleging en de langdurige geestelijke gezondheidszorg. Van Boxtel waarschuwt voor een ‘hink-stap-sprong’-model, waarbij de premies jaarlijks worden verhoogd of verlaagd naar gelang de resultaten van verzekeraars. De kans op premieverlaging neemt toe als de coalitie en de oppositie het takenpakket van verzekeraars intact laten en het zorgakkoord ongeschonden door de Tweede Kamer loodsen, aldus Van Boxtel.

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Beste Jan C. Toen van Boxtel nog verkiezingen moest winnen , beloofde hij als D66-er zoveel dat we nu schaliegas nodig hebben om zijn gebakken lucht weer op te warmen . Zijn eigen inkomstenverwachtingen tempert hij overigens niet .Gelukkig . Er moet toch nog iemand een auto kunnen kopen ? ?

 3. Ze hebben van Boxtel bij Menzis als bestuursvoorzitter gekozen omdat zijn gezicht uitdrukt (zie foto) alsof hij alle ellende van de wereld op zijn schouders heeft; dan ben je snel geneigd hem geld (dikke premie) toe te schuiven; alleen het omgekeerde is 100% waar. De gluiperd.

 4. Ik heb het 2 maanden geleden al voorspeld ER KOMT GEEN PREMIEVERLAGING.
  Ik zal zeggen wat er wel komt, dan kunt u zich daar op voorbereiden.
  Er komt een zin van de volgende strekking: Om de zorg kwalitatief goed te houden, zouden we moeten verhogen met 6,2 %, maar omdat we een kleine premiewinst hadden (450 miljoen !!!) kunnen we nog enigszins kostendekkend werken als we verhogen met 3,9% (alleen ingewijden weten dat 3,9% precies het percentage is dat men echt wil en waar men nog steeds winst mee maakt, want de dikke salarissen en bonussen moeten wel gewoon doorgaan).

 5. Tja van Boxtel kan weten hoe moeilijk dat is voor een belangenverstrengelaar . Premieverlaging is zeker zo moeilijk , zo niet moeilijker nog dan de ingewikkelde bonusverlaging ? ?
  Leuk om nu uit zijn mond te horen dat de Zorgverzekeraarsgieren nu binnenkort de overheids (belastingbetalers) garantie gaan mislopen . Ze waren dus al die jaren eigenlijk GEWOON een overbetaald administratiekantoor ? ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.