Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van der Veen bang voor ‘domeindenken’ in de zorg

Op bestuurlijk niveau stranden tal van initiatieven op het gebied van vernieuwing van de zorg door angst voor de positie van de eigen instelling. Goede ideeën van de werkvloer krijgen geen kans en dit 'domeindenken' houdt de zorg onnodig duur. Dit stelt PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen.

Van der Veen zei dit gisteren tijdens het seminar ‘Telezorg in de praktijk’, georganiseerd door EPN | Platform voor de Informatiesamenleving en TNO. Daar werden zo’n twintig succesvolle voorbeelden getoond van vernieuwing in de zorg waarbij ICT een sleutelrol speelt.

Enthousiasme

Het Kamerlid stelt dat voortgang van vernieuwingsprojecten die grenzen tussen domeinen (ziekenhuizen, zorginstellingen, verzekeraars etc.) doorbreken, sterk afhankelijk is van de visie en het enthousiasme van initiatiefnemers. Op bestuurlijk niveau lopen vernieuwers regelmatig op tegen weerstand. Goedkopere en betere zorg leidt voor verzekeraars vaak niet direct tot meer winst of meer verzekerden, zodat zij wachten op landelijke ontwikkelingen. Raden van bestuur van ziekenhuizen zien dat hun ziekenhuis soms een minder dominante positie krijgt door vernieuwing. In de thuiszorg zorgen de onduidelijkheid rond aanbestedingen en de grote fusiegolven ervoor dat vernieuwing minder prioriteit heeft en soms in de kiem worden gesmoord.

Angst

“Dat nog onduidelijk is welke rol marktwerking en concurrentie in de zorg gaan spelen versterkt de angst de positie van de eigen instelling te verzwakken. Toch is duidelijk dat veranderingen die leiden tot betere, patiëntgerichte, veiligere en efficiënte zorg niet zijn tegen te houden en ook niet moeten worden tegengehouden”, aldus Van der Veen. (EPN)

Links:

Eelke van der Ven: ‘Zorgkantoren niet opheffen’

Van der Veen: ‘Het is niet ondenkbaar dat ik zorg ga doen’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.