Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ‘Charim moet angstcultuur zelf verbeteren’

Redacteur Zorgvisie
De resultaten van een onafhankelijk onderzoek naar de angstcultuur binnen Zorggroep Charim in Zeist en Veenendaal moeten al in april dit jaar bekend worden gemaakt. Dat zegt staatssecretaris Van Rijn van VWS in antwoord op Kamervragen van de ChristenUnie.
Van Rijn_450.jpeg

Het onderzoek naar de angstcultuur binnen Zorggroep Charim is ingesteld nadat CNV Zorg & Welzijn vorig jaar klachten binnenkreeg over intimidatie en angst in de organisatie. Werknemers van Charim trokken aan de bel bij de vakbond, die de klachten hoog opnam en om een onafhankelijk onderzoek vroeg. Charim is op dit moment nog in gesprek met de vakbonden en de ondernemingsraad over de onderzoeksvraag. Daarna zal een onafhankelijk bureau het onderzoek starten.

Zelf verbeteren
Van Rijn wil dat Zorggroep Charim weer ‘een gezonde organisatie wordt, met tevreden medewerkers en cliënten, die klaar is voor de veranderingen in de zorg’. De organisatie is daar volgens de staatssecretaris in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor. Hij verwijst wel naar het programma ‘Waardigheid en Trots’, van waaruit zorgaanbieders met kwaliteitsproblemen aanspraak kunnen doen op ondersteuning vanuit het programma  InVoorZorg. Charim krijgt bovendien hulp van een ‘expertpool van ervaringsdeskundigen’ en kan via de NVZD een beroep doen op andere zorgaanbieders om hun ervaringen te delen.

Meerjarenplan
Begin januari stapten de directeuren van de regio’s Zeist en Veenendaal op vanwege een ‘verschil van inzicht’ met het bestuur van Charim. Bestuursvoorzitter Prins kwam in februari 2013 in dienst, na wat eveneens een onrustige tijd was voor de organisatie. Naar aanleiding van een rapport in 2012 is het Strategisch Meerjaren Plan Zorggroep Charim 2013 – 2017 opgesteld. Kwaliteit van zorg heeft daardoor prioriteit gekregen, maar ook personeelsbeleid en communicatie krijgen meer aandacht. Charim heeft aangekondigd de resultaten van onderzoek naar cliënt- en werknemerstevredenheid in 2015 de komende weken online te publiceren. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.