Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vastbinden niet door personeelsgebrek

MAARSSEN - Het beperken van de bewegingsvrijheid van verpleeghuisbewoners komt niet door een gebrek aan personeel. Dat blijkt uit onderzoek van Anna Huizing en Jan Hamers van de Universiteit Maastricht.
Vastbinden niet door personeelsgebrek

De Maastrichtse wetenschappers onderzochten of bijscholing van personeel leidt tot minder fixatie. Het gaat onder meer om vastbinden, bedhekken en stoelen waaruit bewoners niet kunnen opstaan.

Geen relatie

De onderzoekers bekeken uiteenlopende verpleeghuisafdelingen van MeanderGroep Zuid-Limburg. Er bleek geen relatie te bestaan tussen het aantal gefixeerde bewoners en organisatiekenmerken als het aantal medewerkers, het ziekteverzuim en de werkdruk.

‘We moeten wel’

“Je hoort heel vaak: ‘We moeten mensen wel vastzetten, doordat er niet genoeg medewerkers zijn’. Maar dat is dus niet zo. Als je iets wilt verbeteren, ligt de sleutel tussen de oren en niet in het aannemen van meer personeel”, zegt Hamers.

Hardnekkig

Bijscholing vermindert de vrijheidsbeperking evenmin. De praktijk van het vastzetten blijkt hardnekkig. Volgens Hamers is het te zeer een routine binnen verpleeghuizen. Ruim de helft van de verpleeghuisbewoners, 52 procent, heeft te maken met vrijheidsbeperkende maatregelen. Deze bevinding van de Maastrichtse wetenschappers strookt met eerder onderzoek.

Lees ook:

Vastbinden (weblog)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.