Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veel misvattingen over taken zorgverzekeraar’

Mark van Dorresteijn
Verzekerden weten niet altijd wat de taken zijn van zorgverzekeraars. Meer duidelijkheid komt het vertrouwen in zorgverzekeraars ten goede, zegt het Nivel.
‘Veel misvattingen over taken zorgverzekeraar’
Foto: iStock

Verzekerden vinden het belangrijk dat zorgverzekeraars informatie geven over de prijs en de beschikbaarheid van zorg, maar zij zeggen ook dat zorgverzekeraars dit niet altijd doen. Taken die verzekeraars hebben volgens de Zorgverzekeringswet, zoals bemiddeling en onderhandelen over de kwaliteit van zorg, vinden verzekerden lang niet allemaal een taak voor de verzekeraar. Daarbij is er ook een groep verzekerden die vindt dat zorgverzekeraars toezicht moeten houden op de kwaliteit van zorg of het basispakket moeten samenstellen, terwijl zorgverzekeraars deze bevoegdheden wettelijk gezien juist niet hebben.

Vertrouwen

‘De opvattingen van verzekerden hangen samen met hun vertrouwen in zorgverzekeraars’, zegt NIVEL-programmaleider Judith de Jong. ‘Verzekerden die vinden dat zorgverzekeraars hun taken niet uitvoeren, hebben minder vertrouwen. Tegelijkertijd zien we dat het vertrouwen in zorgverzekeraars hoger is bij andere groepen verzekerden. Bijvoorbeeld bij verzekerden die meer informatie ontvangen die bijdraagt aan een positief beeld over zorgverzekeraars. Het is belangrijk dat verzekerden geïnformeerd raken over de wettelijke rol van zorgverzekeraars, waardoor mogelijk de “mismatch” tussen de wettelijke taken van zorgverzekeraars en de opvattingen van verzekerden over die taken vermindert.’

Onderzoek

Het onderzoek is in juli 2015 uitgevoerd binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL. De vragenlijst is ingevuld door 611 respondenten (respons 41 procent). Het Consumentenpanel bestaat uit bijna 12.000 mensen van 18 jaar en ouder. Het NIVEL verzamelt hiermee de meningen over de gezondheidszorg en de ervaringen hiermee van de Nederlandse bevolking.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.