Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel zorginstellingen zijn niet brandveilig

DELFT - In driekwart van de 1700 zorginstellingen in ons land lopen bewoners groot gevaar als er brand uitbreekt. Ontruimingsplannen ontbreken of zijn onvolledig, gebouwen zijn verouderd en er is te weinig personeel om bewoners te evacueren.

Dat blijkt uit onderzoek van veiligheidskundigen en brandweerlieden, die in opdracht van de brandweer en het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) ontruimingsplannen voor zorginstellingen opstelt. Het instituut NEN te Delft ontwikkelt normen en regels op allerlei terreinen, voornamelijk voor de bouw.

Bezoeken

Uit bezoeken aan enkele tientallen verzorgings- en verpleeghuizen komt volgens veiligheidskundige Jos Putman, lid van de commissie, een verontrustend beeld naar voren. Zo is de personeelsbezetting in de nachtelijke uren ‘bedroevend laag’. Vaak is één nachtzuster verantwoordelijk voor een verpleegafdeling met tientallen patiënten, die niet mobiel en soms zelfs bedlegerig zijn. Om die snel te kunnen ontruimen zijn minstens tien bedrijfshulpverleners nodig.

Personeel

Het personeel dat er wel is, weet vaak niet wat het bij een brand moet doen. Als er brand uitbreekt, is het hopen op een wonder, zeggen verpleegkundigen. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.