Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Veertig ouderen krijgen Giraff-zorgrobot

Mark van Dorresteijn
Kenniscentrum Smart Homes plaatst een jaar lang veertig robots bij ouderen in huis. Het gaat om de Giraff-robot van VictoryaHome.
Veertig ouderen krijgen Giraff-zorgrobot

De mobiele zorgrobot gaat gepaard met slimme apparaten zoals een bewegingssensor, valdetector, een automatische pillendoos én een smartphone-app voor familie en vrienden

Gezondheid en welzijn

Het doel van dit alles is het verbeteren van welzijn van mensen, zelfstandigheid, gezondheid en veiligheid – niet alleen voor senioren maar ook voor hun familie en vrienden. Concreet betreft het twee functies: de gezondheid en veiligheid in de gaten houden en sociaal contact bevorderen. De diensten gebruiken juist de kracht van familie en vrienden en zorgen voor direct menselijk contact indien nodig. Daardoor zijn ze niet enkel afhankelijk van automatische functies. De smartphone-app geeft familie, vrienden en mantelzorgers een overzicht van het welzijn van de senior, bijvoorbeeld door het tonen van gemiste medicatie, verzoekjes voor een bezoek, of door te waarschuwen bij een val. Om virtueel op bezoek te gaan, kunnen vrienden en familie de Giraff gebruiken om te kijken of alles in orde is, om de oudere ergens aan te herinneren of gerust te stellen. Tevens kunnen er, in geval van nood, ook professionele verzorgers bij betrokken worden.

VictoryaHome

In het VictoryaHome-project ontwikkelt Smart Homes diensten die mensen in staat stellen voor elkaar te zorgen en die gemoedsrust brengen bij alle gebruikers. Daarom werkt Smart Homes samen met een grote groep senioren en worden de diensten in langdurige pilots getest. Ook familie, vrienden en zorgmedewerkers worden betrokken bij het onderzoek. Naast de Nederlandse deelnemers, wordt het systeem in Noorwegen, Zweden en Portugal door vijf families per land getest. Tevens wordt een solide ondernemingsplan ontwikkeld, passend bij bestaande zorgprocessen in deze landen.

 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.