Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vektis: 5,5 procent wisselt van zorgverzekeraar

Mark van Dorresteijn
Het aantal overstappers van de ene naar de andere zorgverzekeraar steeg van 3,9 procent in 2010 naar 5,5 procent in 2011. In absolute aantallen gaat het om 900.000 mensen. Vektis, informatiecentrum van de zorg, publiceerde vandaag de definitieve cijfers.
Vektis: 5

Vooral mensen tussen de 18 en 45 jaar stappen over. Vektis geeft in het onderzoek als mogelijke verklaring van het grotere aantal overstappers in 2011 de stijging van de premies. Bij de ene zorgverzekeraar was de prijsstijging hoger dan bij de andere.

Het informatiecentrum merkt ook op dat meer verzekerden voor een vrijwillig hoger eigen risico (van 100 tot 500 euro) kiezen boven op het verplichte eigen risico van 170 euro dat de overheid oplegt. Verzekeraars brengen in ruil daarvoor vaak een lagere premie in rekening.

Voorspelling Hasekamp

Pieter Hasekamp, directeur Zorgverzekeraars Nederland, voorspelde al dat het aantal overstappers ongeveer zou verdubbelen. “Normaal ligt het percentage op 3 à 4 procent. Dit jaar verwachten we een percentage van zo’n 5 à 6 procent”, aldus Hasekamp in zijn toespraak op 27 januari 2011, de Dag van de Zorgverzekeraars. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Hasekamp: Bijna dubbel aantal wisselaars zorgverzekering

Premie belangrijkste reden voor overstap zorgverzekeraar

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Onderzoek is hier een beetje een groot woord. Welke groepen stappen over? Dat onderscheid naar leeftijd is echt heel beperkt en heel veel lijkt het ook niet te verklaren. Relevanter is of het de zieken (hoge kosten) of juist de gezonden (lage kosten) zijn. En welke mensen blijven zitten terwijl zij een hoge premie betalen? Zijn die mensen tevreden, of zijn dat de mensen die zich slecht kunnen informeren (laag opgeleiden, en anderstaligen) of die bang zijn (chronisch zieken met veel zorguitgaven) die lekker gemolken worden door het systeem? In hoeverre verklaren premieverschillen het switchgedrag? En hoeveel procent wisselt indien de premie 1% hoger ligt? Heeft kwaliteit ook een rol gespeeld? Zo ja, welke dimensies van kwaliteit bleken belangrijk en hoeveel mag kwaliteit kosten? En is het premievoordeel van een groter eigen risico toegenomen? En zijn de mensen die een groter eigen risico nemen ook in staat om dit te dragen (zijn het de rijkeren?). En zijn de switchers of degene met een hoger eigen risico degenen waar verzekeraars winst op maakten omdat de risicoverevening onvoldoende was? Stuk voor stuk vragen waarop se samenleving het antwoord graag zou weten en die Vektis zo zou moeten kunnen beantwoorden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.