Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verdachte ziekenhuisdirecteur wraakt rechtbank

Ziekenhuisdirecteur Ruud B. heeft vandaag succesvol de rechtbank gewraakt. Dat meldt de woordvoerder van het ziekenhuis in het noorden van het land. Advocaat Hans Anker riep op tot wraking wegens feiten en omstandigheden waardoor de rechterlijke onpartijdigheid schade kan lijden.
Verdachte ziekenhuisdirecteur wraakt rechtbank

De wrakingskamer kwam tot deze uitspraak doordat de rechtbank negatieve uitlatingen heeft gedaan aan het adres van B. Ook wees de voorzitter van de rechtbank de officier op een fout in de dagvaarding. “We vinden het een nadeel dat het nu langer duurt, maar we hebben nu wel meer kans op een eerlijk proces”, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Negatieve uitlatingen

De wraking is voornamelijk toegekend door negatieve uitlatingen van de rechtbank. B’s vorige advocaat Van Stratum had zich vlak voor de zitting in november al teruggetrokken na een verschil van inzicht. Tijdens die eerdere zitting concludeerde de rechtbank dat B. een vooropgezet plan had om de procedure te vertragen. Bij deze uitlating werden geen feiten gepresenteerd. Aanleiding voor deze uitspraak zijn gevonden brieven van B’s partner Jonathan T. waarin staat dat de rechtsgang zo lang mogelijk uitgesteld dient te worden zoals bij de ‘methode-Paarlberg’. Tijdens de rechtzaak vandaag meent Anker dat B. deze brieven zelf niet heeft geschreven en dus ook niet verantwoordelijk is voor de inhoud. De officier wijst er nog wel op dat het wrakingsverzoek opnieuw lijkt op “het zo lang mogelijk uitstellen van de rechtsgang”.

Voorzitter wijst op fout

De officier werd tijdens de rechtszitting in november door de voorzitter van de rechtbank gewezen op een fout in de dagvaarding. “De officier van justitie behoeft niet door de rechtbank op het paard getild te worden”, meent Anker. De bestuurder zat die dag zonder advocaat in de rechtszaal en merkte de wijziging niet op. Anker: “Deze handelswijze is niet gepast en schadelijk voor het vertrouwen in de rechtbank.” Tijdens de wraking reageert de voorzitter dat fouten corrigeren soms in het algemeen belang is. “Het opmerken van inconsistenties in de tenlastelegging is in algemeen belang en voorkomt tijdverspilling.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Huisartsen verliezen zaak om declaraties

Roomservice in zorgproces integraal ingevoerd

Atrium vraagt 20 miljoen van provincie Limburg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Het wrakingsverzoek , dat het lijkt op ” het zo lang mogelijk uitstellen van de Rechtsgang” vind ik een niet correct handelen van de Juristen. Je ziet het te vaak voorkomen in de Rechtspleging en dat mag mijns inziens veranderd worden. Een Rechtszaak moet op korte termijn afgehandeld worden.Op de ” Lange Baan ” schuiven wordt onbetrouwbaar. Tweede Kamer kijk er naar en geef je mening, en ga in Debat met de Minister van Justitie!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.