Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Verkoulen kraakt Nationaal Zorgfonds

Michiel Verkoulen, zorgeconoom bij Zorgvuldig Advies, kraakt in de NRC het Nationaal Zorgfonds. Volgens Verkoulen is dit idee van onder andere vakbond FNV Zorg & Welzijn en Omroep MAX schadelijk voor de zorg.
Michielverkoulen400.jpg

De auteurs van het stuk ‘Schaf de zorgverzekeraars af en stel een nationaal zorgfonds in’, hebben een ondeugdelijke analyse gemaakt. Dat betoogt Michiel Verkoelen in de NRC. ‘Dat komt omdat ze de belangrijkste reden voor de hoge zorguitgaven buiten beschouwing laten: we hebben in Nederland meer zorg dan in de meeste andere landen. Frankrijk geeft de helft uit van wat wij besteden aan langdurige zorg, Duitsland nauwelijks de helft aan geestelijke gezondheidszorg. En het publieke zorgstelsel in Engeland vergoedt veel dure kankermedicijnen niet.’

Opinie
In landen met een publiek zorgfonds zoals het Nationaal Zorgfonds, blijken dat volgens Verkoulen logge en machtige bureaucratieën te zijn die nauwelijks door publiek, politiek of zorgaanbieders te beteugelen zijn. Lees hier de hele opiniebijdrage.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

5 REACTIES

  1. Volgens mij is het punt dat Michiel Verkoulen maakt weldegelijk genuanceerder dan hier wordt gesuggereerd. Ik deel dan ook de mening dat een nationaal zorgfonds het niet per defenitie goedkoper zal maken. Wel geeft het meer bureaucratie. Het huidige systeem heeft ook veel nadelen. Er moet dus iets gebeuren, maar een zorgfonds is geen zaligmakende oplossing.

  2. Lees alle reacties
  3. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te begrijpen dat een Nationaal Zorgfonds een machtige niet te temmen bureaucratie gaat worden ten gevolge van een overheidsmonopolie waarin het belang van burgers gaat verzuipen.
    Dat neemt niet weg dat we momenteel opgescheept zitten met een machtige niet te temmen bureaucratie ten gevolge van een oligopolie van (wellicht een kartel van de 4 grote) zorgverzekeraars.
    Kortom, we moeten de macht van de zorgverzekeraars breken; maar die zeker niet verschuiven naar de overheid in de vorm van een Nationaal Zorgfonds. We moeten naar een systeem waar de relatie tussen zorgverleners en zorgvragers weer centraal komt te staan. Dat kan door persoonsvolgende financiering en budgettering.

  4. Om te komen met goede voorstellen moeten we weten hoe de geneeskunde, medische zorg en de zorg in zijn algemeen werkt. Er zijn zorgmiljarden te verdienen of te verschuiven, maar niet zo.
    Het is jammer dat de zorgNL verwordt tot een 'stellingen gevecht' dat ook nog eens veel te veel gaat over professionals, terwijl het daar in essentie niet over gaat.

  5. Wij van WC-eend, adviseren WC-eend. Oud-NZa mederwerker en huidig adviseur van de commerciële zorgverzekeraars Michiel Verkoulen ziet geen wolkje aan de lucht. In het huidige systeem zou er volgens zijn artikel juist meer aandacht voor de behoefte van de patiënt en verbetering van kwaliteit zijn.
    Ik nodig heer Verkoulen graag uit om een paar dagen met mij mee te lopen. Zo kan hij uitleggen hoe geweldig onze zorg wel niet is aan de patiënte die ik vanochtend heb moeten mededelen dat ze geen goede revalidatie kan krijgen na haar polsoperatie, omdat ze daar niet genoeg voor is verzekerd.
    Het is goed om bij het invoeren van een publiek zorgfonds te kijken naar hoe andere landen dat regelen, en te leren van hun gewenste en ongewenste effecten. Maar dat het in het buitenland niet perfect gaat, is geen reden om zelf met een betere variant te komen.
    Zowel zorgverleners als de mensen die zorg nodig hebben weten dat het huidige systeem niet werkt. Het Nationaal ZorgFonds is een initiatief waar Nederland op zit te wachten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.