Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

Verlagen zorgpensioenen lijkt onvermijdelijk

Het grootste pensioenfonds in de zorgsector, Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW), waarschuwt dat ze waarschijnlijk volgend jaar de pensioenen moet verlagen en de premie moet verhogen.
Verlagen zorgpensioenen lijkt onvermijdelijk

‘Wanneer de rente dit jaar niet meer stijgt en er geen nieuwe regels vanuit de politiek komen, dan zal PFZW in 2013 de premie moeten verhogen met 2,5 procent en de pensioenen verlagen met maximaal 7 procent’, laat het fonds weten. Eind 2013 moet PFZW volgens het herstelplan een dekkingsgraad behaald hebben van 105 procent. Om daar te komen, moet er eind 2012 een dekkingsgraad zijn van 100 procent. Het is nu halverwege het jaar en er is een dekkingsgraad van 92 procent. Het lijkt onvermijdelijk dat PFZW in navolging van vele andere pensioenfondsen nu ook maatregelen moet treffen zoals het verlagen van de pensioenen en het verhogen van de premie.

Premieverhoging

‘PFZW neemt haar verantwoordelijkheid en informeert haar deelnemers en de werkgevers tijdig zodat zij met de mogelijke maatregelen rekening kunnen houden’, schrijft het fonds. ‘Zodra duidelijk is of PFZW daadwerkelijk maatregelen moet nemen, zal het pensioenfondsbestuur de exacte hoogte en ingangsdatum van de premieverhoging en pensioenverlaging vaststellen.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer

Els Swaab pensioenraad Zorg en Welzijn

Zorgpensioen duikt weer onder dekkingsgraad

Pensioen umc’s mogelijk naar Zorg en Welzijn

19 REACTIES

 1. Is de finaciele positie van het PZWF wel zo slecht?
  Uit het jaarverslag 2011 blijken de volgende gegevens:
  Premiebijdragen: 4991 Euro miljoen
  Pensioenuitkeringen: 2551 Euro miljoen
  Belegd vermogen: 110688 Euro miljoen
  Tussen 2011 en 2035 stijgt volgens het CBS het aantal 65+sers in Nederland van 22% naar 43% van de bevolking, dus bijna het dubbele.
  http://www.cbs.nl/nl-nl/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2003/2003-1175-wm.html
  We gaan nu even rekenen zoder rekening te houden met verhoging van de index hoeveel de pensioenuitgaven van het PFZW in 2035 bedragen, en zelfs in plaats van de factor 2, ’n factor 3 toe te paasen:
  2551 * 3 = 7653 Euro miljoen.
  Dus de pensioenuitgaven overschrijden dan de premieinkomsten met 7653 – 4991 = 2662 miljoen Euro.
  Het fonds gaat er prat op dat ze zo goed beleggen, in deze moeilijke periode halen ze zelfs ’n rendement van 6,6%.
  Wel laten we nu met ’n rendement van 4% rekenen, dan hehaalt het nog in 2035 ’n rendement van 110688 * 4/100 = 4427 Euro miljoen meer als voldoende om het tekort aan het verschil tussen de pensioenuitkeringen en de premieinkomsten op te vangen.
  En dit voor het jaar 2035, het jaar waar de vergrijzing in Nederland op z’n hoogste cijfer zit.

 2. Lees alle reacties
 3. Op wat onzin na (Hendrik) wordt hier veel waars gezegd. Ook het verhaal over ABP is volkomen waar. Verantwoordelijk was de vel geprezen den Uijl. Hij kwam daarna bovendien met plannen om ook de particuliere fondsen “af te romen”, want die hadden te grote tegoeden naar zijn mening. As reactie begonnen fondsen premies te verlagen om niet het risico te lopen om net zoals het ABP uitgeknepen te worden. Neemt een van die erantwoordelijken nu zijn/haar verantwoordelikheid? Hebben we iemand horen zeggen dat dat allemaal ten onrechte was? E, let wel, het was dus de PvdA-premier den Uijl die dit veroorzaakte. Onderneemt diezelfde partij nu actie om de fondsen tegemoet te komen bij hun door de overheid onder hun (PvdA) verantwoordelijkheid veroorzaakte problemen? Ijzigwekkend stil blijft het aan dat front. Er is maar een oplossing: laat bij de verkiezingen merken dat dit soort beleid nooit meer gepikt wordt.

 4. Salariskosten top- en middenmanagement niveau per direct inzichtelijk maken. (dure) gebouwkosten inzichtelijk maken.
  Plan van aanpak inzichtelijk maken hoe en op welke wijze het pensioenfonds haar eigen integrale kosten gaat verlagen.
  M.a.w. openheid van zaken geven.

 5. In maart werd nog gezegd dat PFZW de uitkeringen in 2013 niet hoefde te verlagen en nu 3 maanden later is de verwachting dat dit wel moet.Wat is er in
  die drie maanden gebeurd dat deze verlaging nu wel nodig is en het PFZW dit in maart niet kon voorzien. Andere pensioenfondsen zijn schijnbaar beter in staat om de risico’s in kaart te brengen. Dit is tekenend voor de kwalitieit van de specialisten die onze pensioengelden beheren en waar wij dus geen invloed op hebben.

 6. Banken zowel in als buiten Nederland worden gered en geholpen met ons geld en dan moeten wij ons pensioen verlagen en meer premie gaan betalen en zelfs langer doorwerken, het is een schande dat dat zo gebeurt, afblijven van pensioen en AOW.

 7. Bij het ABP is door de overheid miljarden weggehaald om hun plannetjes uit te voeren (Vut?Flut regeling). Men noemde dat ook wel afromen. Degene die nu bij ABP zit wordt nu ook weer gekort. Eersty was er al sprake van premie verhoging en nu vanaf 2013 verlaging pensioen uitkering. Ja, ik heb lang gewerkt en BETAALD. Vanaf mijn 14e aan het werk en in 2012 met pensioen (ben 65 jaar)

 8. Beste Jan C,
  Je mag rustig man en paard noemen hoor als het gaat om welke pensioenfondsen het gaat. Algemeen is bekend dat bij de ABP er enorme bedragen overgeheveld zijn naar het bedrijfsleven. Niemand neemt daar zijn verantwoordelijkheid voor. Oud-bestuurders van de ABP houden nu hun mond. Als perssinaasappeltjes worden de hard werkende Nederlanders nu uitgeknepen. En de disfunctionerende ex-bestuurders van de ABP hebben hun zakken ook weer gevuld.

 9. Verzekeraars en hin leiding bijv. Hans Jacobs van ING) zijn in elk geval goed rijk geworden. Overigens hebben de ouderen, ongeveer boven de 70 tot ong. 90 jaar goed geprofiteerd van het geld wat in de pensioenfondsen is gestopt door de babyboomers en en jonger: zij kregen onder andere de z.g. backservice: verhoging van het pensioen waar ze niet voor betaald hadden omdat er zoveel geld was in de kassen. Ook hebben ze geprofiteerd van VUT en vroeg uittreden via de WAO ipv ontslag. Het was al duidelijk dat so wie so de bevolkingsopbouw zal leiden tot geldtekorten maar wie dan leeft wie dan zorgt schoof alles naar voren m.n. politici die zelf in 20 jaar een volledig pensioen opbouwen en daarna lucratieve baantjes gaan doen. Bijv Hermans: 2 dg senaat en de rest van de week voorzitter van de Raad van nietToezicht (maar links kan er ook wat van). Helaas is het nooit mogelijk geweest een eigen pensioen op te bouwen tenzij dat je zelfstandig bent en een bv hebt, zoals bijv. wel in Argentinie, hier zit je verplicht vast aan een pensioenfonds, zelf als je medisch specialist bent in een bv. Ben ik blij dat ik niet in ben gegaan op alle reclame van het pfzw voor extra pensioen inkopen die je nu dus niet krijgt. Schrale troost. Mijn baas zei het al ruim 20 jaar geleden: voor mij is er een mooi pensioen, maar als jij aan de beurt bent is het geld op.

 10. Wat dacht je van mij.
  Ze zijn allemaal hardhorend doof!
  Het moet eens ophouden de zorg constant te delegeren en zelf allemaal de zakken vullen van onze centen.Want hun salaris gaat gewoon door met elk jaar de devaluatie-waarde, en gouden handdruk ook als ze er een potje van gemaakt hebben!

 11. En alle oudjes gaan weer brullen als ze dit lezen. Iedereen boven de 45 heeft jaren en jaren de kansen van een prachtige groeiende economie kunnen pakken (en nee het argument ‘die hebben wij gebouwd’ gaat niet op voor individuen). Mensen onder de 35 hebben bij de aanschaf van een huis indirect en met vertraging 50.000 euro weggegeven aan de 45 plussers. Die hadden zij ten onrechte reeds genomen (overigens ook hier is niet 1 individu voor aan te spreken. Ik zou een cheque van 50k ook aannemen). Voor de meeste geld dus: uw pensioen zit in uw bakstenen en die ben ik op dit moment voor u aan het betalen. Helaas zal mijn huis niet meer stijgen in waarde (men leert wel degelijk) dus ik kan de rekening deze keer niet doorschiuven aan de volgende generatie. Geen dank. En nu doorlopen en nier zeuren over een relatief kleine verlaging voor slechts 40 jaar werken ( u wordt immers 100 en niet 75 jaar oud dus u zal duurder zijn dan gedacht toen u op u 20ste voor het eerst 3 euro pensioen afdroeg).

 12. Nooit heb ik meer onzin gehoord als dat de laatste jaren wordt verteld over het pensioen. Korte uitleg. Van uw loon gaat een gedeelte naar het pensioen voor uw oude dag. Vaak legt de werkgever daar ook een stuk bij. Dat is 100% UW GELD (ook het gedeelte van de werkgever want dat is verkapt loon). Met dat pensioengeld moet je werken anders wordt het steeds minder waard: BELEGGEN noemt men dat. Daar is een aloud gedegen schema voor dat je geen buil valt: grof gezegd 40% onroerend goed, 25% aandelen, 15% obligaties en 20% rente (direct opneembaar). Het onroerend goed is 30 jaar lang gigantisch gestegen en maakt nog altijd zeer ruim de daling goed die is ingezet sinds 2009. Aandelen zijn (zeer) fluctuerend en (onverwachte) schommelingen daarbinnen mogen en kunnen nooit desastreus zijn door een goede spreiding, tijdige verhandeling e.d. Bedenk de zin die banken en gelddeskundigen al 100 jaar gebruiken: UITEINDELIJK (op de lange termijn) IS DE BESTE GELDBELEGGING : AANDELEN. Mits obligaties niet het karakter hebben van aandelen (en daar heb je voor te zorgen als goede beheerder) blijven die hun waarde houden; de rente daarop compenseert de inflatie. Van rente op tegoeden weten we dat die tijdelijk laag en hoog kan zijn: dat is verdisconteerd in de hoogte van de premie; dat kan nooit spectaculaire invloed hebben, want de premie loopt met het loon mee. Wat is er nu gebeurd? De onroerend goed sector is de afgelopen 50 jaar spectaculair verdubbeld, verdrievoudigd, soms verviervoudigd. Met het oog op de sterke gedachte dat zulks niet zou veranderen GINGEN BEDRIJVEN EN INSTELLINGEN (waaronder de zorg) GIGANTISCHE BEDRAGEN UIT HET PENSIOEN HALEN (let wel UW GELD; men heeft dat niet eens gevraagd !!). Dat deed men voor het bedrijf, voor de zorginstelling, misschien wel voor zichzelf (bonussen). Dat is de ellende die de beleggers van UW PENSIOEN hebben teweeggebracht EN AF GAAN WENTELEN OP U. Dan zijn er nog zielenpoten die praten over vergrijzing. Die schromen zelfs niet om hun eigen domheid te illustreren. Want levensverzekeringsmaatschappijen lachen daarom. Die werken met sterftetafels die ook gehanteerd (zouden moeten) worden bij pensioenfondsen. Trouwens er is nog een kapper in Gelderland en een boer in de Peel die al niet 60 jaar weten dat we door betere hygiëne, gezondheid en operatietechnieken steeds ouder worden. De problemen met het pensioen zijn terug te voeren tot het graaien in de pensioenpotten omdat men dacht dat het onroerend goed (en beleggingen) altijd zou blijven stijgen en tenminste steeds de inflatie zou bijhouden. Kunt u die beheerders van UW PENSIOENGELD opknopen. Ik zeg: DOEN.

 13. Ach, maandelijks zelf dit geld op zij zetten op een geblokkeerde rekening vanaf je 18e en een contra levensverzekering sluiten en we waren allemaal beter af geweest. Nu heeft verzekerings- en pensioenland kapitalen verdiend aan de door de werkende Nederlander betaalde pensioenspremie.
  Het is vies om dat te zeggen, alles wat achteraf niet goed gaat wordt hier met de mantel der liefde bedekt

 14. Te gek voor worden. Je eigen spaarcenten worden door het fonds om zeep geholpen. Onze bonus, langer werken (AOW bij 67), meer premie betalen en minder pensioen ontvangen. Brigitte Kaandorp zei het al we zijn de tussengeneratie. Alles betalen voor de generatie voor en na ons en zelf weinig ontvangen

 15. HOE LANG PIKKEN WE DIT NOG?
  We houden alleen het salaris, en de Bonussen van het pensioenfonds in stand…..
  Wat zijn de totale uitvoeringskosten? VAN: Het Pensioenfonds?
  We houden het pensioen van de Managers in de zorg op peil….
  Kleine nul uren en PULP/ contracten in de zorg, trek je er dan de Franchise af; dan blijft er aan de nog op te bouwen pensioen BIJNA NIETS MEER OVER!!!!
  Hoe lang pikken we dit nog???
  WE KUNNEN HET BETER ZELF GAAN REGELEN?
  NU NOG EENS DE VERHOGING VAN DE PREMIE! EN ALS KLAP OP DE VUURPIJL ….KRIJG JE KORTING OP JE PENSIOEN.
  PIKKEN WE DIT NOG????
  DISCUSSIE????

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.