Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verlies voor ziekenhuizen Zuyderland

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De ziekenhuizen van het Limburgse zorgconcern Zuyderland hebben vorig jaar verlies geleden. Dat blijkt uit het deze week gepubliceerde jaarverslag. Het resultaat van de ziekenhuizen is omgeslagen van een winst van ruim 15 miljoen euro in een verlies van meer dan 1 miljoen.
Logo Zuyderland.jpeg
Foto logo: Zuyderland

Het bestuur van Zuyderland, de nieuwe naam van de combinatie Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard en Atrium Medisch Centrum Parkstad in Heerlen, wijt het verlies bij de ziekenhuizen aan het achterblijven van de omzet door ondermeer verhuizingen en hogere afschrijvingen als gevolg van nieuwbouw en ict-systemen. ‘Daarnaast is het ziekenhuis, mede door alle inspanningen in het kader van de fusie, minder goed in staat geweest om in de electieve en chronische zorg de aanwezige zorgvraag van patiënten tijdig te bedienen’, aldus het jaarverslag.
In 2016 moeten de wachttijden korter worden. De resultaten bij de care-tak van het concern zijn vorig jaar nagenoeg gelijk gebleven aan het jaar daarvoor.

Lager nettoresultaat
Het nettoresultaat van het gehele concern is in 2015 gedaald van ruim 20 miljoen naar circa 5 miljoen euro terwijl de omzet fors is gestegen 662 miljoen naar ruim 742 miljoen. De stijging is het gevolg van het opnemen van de honoraria van de vrijgevestigde medisch specialisten in de ziekenhuisomzet.

Fusie
De ziekenhuizen Orbis en Atrium konden na jaren van voorbereiding per 1 januari 2015 fuseren. De samenwerking was problematisch door de hoge schulden van de ziekenhuizen. Om de fusie toch mogelijk te maken, hebben de banken voor 58 miljoen aan schulden omgezet in leningen met een achtergesteld karakter. Deze worden meegeteld bij het eigen vermogen. Door deze ’truc’ is de solvabiliteit verdubbeld tot 14 procent (van het balanstotaal).


Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.